Cartea de imobil și Regulamentul GDPR

Mai este de actualitate cartea de imobil?

Cartea de imobil pare, poate, pentru mulți o relicvă a altor vremuri, în care statul totalitar încerca să controleze cât mai bine viața oamenilor, chiar și pe cea personală. Probabil că unii dintre cei născuți sub zodia democrației nici nu își mai imaginează că această carte de imobil ar mai fi de actualitate și nici nu înțeleg la ce ar mai putea folosi…

Ei bine, cartea de imobil rămâne obligatorie și face parte dintre documentele privind evidența persoanelor.

Conform Hotărârii nr 295/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința, precum și pentru stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil, cartea de imobil trebuie întocmită în termen de 30 de zile de la darea în folosință a imobilului cu destinație de locuință.

Poliției Române ii revine obligația de a tipări și distribui gratuit cărțile de imobil.
Inspectoratul General al Poliției Române are obligația de a face un plan anual de tipărire a cărților de imobil.
De asemenea, trebuie să existe un polițist din structurile de ordine publică instruit special și care să se ocupe de acest subiect.

Pe de altă parte, asociațiilor de proprietari le revine, potrivit aceleiași reglementări, obligația de a desemna o persoană responsabilă cu întocmirea și completarea permanentă a cărții de imobil.

Fiecare persoană are obligația de a se înscrie în cartea de imobil, în termen de 15 zile de la sosire. Pentru înscrierea în cartea de imobil, persoana respectivă va prezenta actul de identitate și titlul de proprietate asupra apartamentului – contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor etc.

Atenție administratori, NU solicitați fotocopii…

Presedintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, atrage, însă, atenția în mod apăsat că, în conformitate cu actualele reglementări legale, persoanele responsabile cu întocmirea cărții de imobil NU mai pot solicita fotocopii după actul de identitate și după titlul de proprietate. Acest lucru este interzis în mod explicit de către Hotărârea 295/2021, care pune, astfel, în aplicare Regulamentul GDPR.
Actul de identitate și titlul de proprietate pot fi doar verificate vizual, pentru conformitate, subliniază Mihai Mereuță.

La ce ne trebuie nouă, proprietarilor, cartea de imobil?

Cât privește utilitatea cărții de imobil, să luăm un exemplu practic. Să presupunem că într-un apartament nelocuit momentan dintr-un bloc – așa cum sunt din ce în ce mai multe, în ultima vreme, are loc o avarie la instalația de apă sau de scurgere.

Dacă nu sunt cunoscute identitatea și datele de contact ale proprietarului, toți vecinii de dedesubtul acestui apartament vor asista neputincioși la scurgerea apei din locuința goală, fără a putea lua nici o măsură.

Există un singur lucru pe care îl pot face pentru a evita stricăciunile în propriile apartamente și chiar un eventual incendiu determinat de apa care ar putea ajunge la nivelul prizelor de curent electric. Pot opri alimentarea cu apă.
Până când? Până în momentul în care vor reuși să să ia legătura cu proprietarul apartamentului nelocuit sau cu un reprezentant al acestuia, care să permită accesul pe proprietate.

Atâta doar că, neștiind cine e proprietarul, dacă acesta este plecat din localitate sau chiar în străinătate, pot trece zile sau chiar săptămâni până la rezolvarea problemei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.