VIDEO: Comisar-șef de poliție Daniel-Alexandru Radu – „Noi ne preocupăm cu precădere de animalele cărora li se face rău, dar și de animalele care pot face rău”
Articol de , 12 aprilie 2021, 11:18
Despre structura de specialitate din Inspectoratul General al Poliției Române, menită să protejeze animalele, au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Comisar-șef de poliție Daniel-Alexandru Radu, directorul Direcției pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, invitat în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.
„Există în ultima perioadă o creștere a numărului de fapte comise împotriva animelelor. Poliția Română ține pasul cu tendințele infracționale, respectiv cu combaterea acestora inclusiv pe acest palier al protecției animalelor. Nu există o structură și a fost înființată Direcția pentru Protecția Animalelor cu structuri la nivelul tuturor județelor. Practic, îi pedepsim pe cei care fac rău animalelor. Noi încercăm să limităm până la zero toate faptele comise față de animale, fapte de o gravitate mai mare sau mai mică”, explică Daniel-Alexandru Radu.
„În funcție de specificul faptei, pedepsele ajung până la 1 an de închisoare sau amendă, în baza Legii 205, sau pot primi de la 6 luni la 3 ani ori amendă în cazul acțiunilor care au ca obiect câinii periculoși. Structura aceasta este una nouă și ne este benefică orice experiență anterioară a ONG-urilor, a serviciilor de profil care erau constituite la nivelul structurilor locale. Avem în vedere extinderea acestor colaborări.
Avem un scop comun: de a face bine acestor animale. Noi ne preocupăm cu precădere de animalele cărora li se face rău, dar și de animalele care pot face rău. Ultima categorie se referă la câinii definiți prin Ordonanța 55/2002, din rasele de câini catalogate periculoase prin prisma agresivității native sau antrenați să fie agresivi. Această Ordonanță prevede sancțiuni grave”, spune Directorul Direcției pentru Protecția Animalelor.
„Monitorizăm și mediul online. Trebuie înțeles că și comerțul cu animale este reglementat de norme în vigoare. Cine nu le respecta suportă consecințele legale.”
În ceea ce privește personalul din cadrul acestei structuri, Comisar-șef de poliție Daniel-Alexandru Radu explică: „Din punctul de vedere al personalului, au existat mai multe etape de recrutare din sursă externă. Ele s-au finalizat acum. Suntem cu schema de încadrare aproape de complet. Avem structuri operaționale și suntem capabili să oferim servicii polițienești de calitate. Suntem o structură nou înființată și nu putem decât să previzionăm volumul de muncă. După analize pertinente ale activității, vom vedea în ce măsură se impune suplimentarea personalului.
Ne este de ajutor orice sprijin pe care cetățenii sunt dispuși să ni-l acorde. Însă voluntariatul trebuie discutat. La noi nu este reglemenată juridic instituția voluntariatului, dar din punctul nostru de vedere voluntariatul este consemnarea și semnalarea inadvertențelor constatate în viața de zi cu zi. Din păcate, atât Capitala cât și zona limitrofă se înscriu în trend-ul ascendent al acestor fapte la nivel național. Dar, vă asigur că structura de la București e una în care activează oameni de toată isprava.”