155 de pacienţi aflaţi la unităţi de primiri urgenţe din Bucureşti necesitau luni administrarea de oxigen
Articol de arionmihaela, 13 aprilie 2021, 02:34
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că, în cursul zilei de luni, aproximativ 155 de pacienţi aflaţi in unităţile de primiri urgenţe din Bucureşti necesitau administrarea de oxigen.
Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, după ce secretarul de stat a fost întrebat dacă în unităţile de primiri urgenţe din Capitală există pacienţi care aşteaptă să se elibereze locuri la terapie intensivă.
„Ce e important este că cei intubaţi – ventilaţi şi cei ventilaţi pe CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) a scăzut numărul lor astăzi faţă de ieri. Dar totuşi există un număr, (…) de aceea insistăm ca oamenii să solicite ajutorul medical mai devreme”, a declarat Arafat.
Acesta a menţionat că, în prezent, nu există discuţii privind transformarea unor noi spitale în unităţi suport-COVID.
„Multe din spitalele care sunt în regim de urgenţă, care nu sunt spitale COVID, deja preiau pacienţi COVID şi am dat exemple: Sf. Pantelimon, Universitar, care au secţii COVID, în spital de urgenţă general şi care tratează şi alte urgenţe”, a precizat Arafat.
Numărul de locuri de terapie intensivă din Bucureşti nu poate fi precizat cu exactitate, situaţia fiind una dinamică.
În ce priveşte situaţia la nivel naţional, secretarul de stat a declarat că luni au existat foarte puţine paturi libere la terapie intensivă şi că Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru creşterea numărului acestora.
„Dacă am avut 1.532 de pacienţi pe paturi ATI, deci cel puţin 1.532 de paturi există. Dacă la 1.532 de paturi am avut zero paturi libere, înseamnă că acesta a fost numărul maxim pentru adulţi. Dacă le adăugăm şi pe cele de copii, şi pe cele de obstetrică ginecologie, trecem peste 1.600. Numai că noi pe astea nu le luăm în considerare şi luăm în considerare numai paturile care sunt de adulţi”, a spus Raed Arafat.