VIDEO: Casa solară merge la olimpiadă!

Bucureștiul va fi gazdă pentru „Solar Decathlon Europe 2023”, olimpiada internațională a caselor solare.

La ediția din acest an, România va fi reprezentată de către echipa ONG-ului EFdeN, cu un nou proiect de casă solară pe care-l va dezvolta în următorii doi ani.

„Ajutăm alte țări în acest proiect. Timp de 45 de zile, România devine un hub. România va fi pe harta lumii. Vom conștientiza cum vrem să arate orașele noastre de acum încolo. Avem o experiență de mai bine de 10 ani”, spune Claudiu Butacu, manager de proiect.

Poate nu este o olimpiadă ca cele cu care eram obișnuiți, dar este un concurs în toată regula.

„Sunt 10 probe la care aceste prototipuri sunt supuse, o etapă în care toate echipele sunt jurizate. Au 10-15 zile perioadă de asamblare. Jurați internaționali vor juriza din mai multe puncte de vedere. Se vrea ca această tehnologie nouă să dea confortul unei case. Prototipurile anterioare sunt potrivite pentru generațiile viitoare”.

De 10 ani, România este în competiție. Și, se pare, conform rezultatelor, am excelat. Am fost în top și am rămas acolo.

„Fiecare probă are un anumit punctaj. E o colaborare între echipe. Noi construim din țară, iar la competiții noi le reasamblăm, sunt sisteme de tip lego. Jurații primesc informații din predările intermediare pe care le facem înainte, să vadă tot parcursul. Se pare că noi am excelat în fiecare an. Trebuie să depui un proiect ca să te califici în finală”.

Trăim o nouă viață și o nouă normalitate, iar asta înseamnă și confortul unei case moderne.

„De la ediție la ediție, toate casele încearcă să răspundă provocărilor eficienței energetice. Avem prototipuri pe Pache Protopopescu. Sunt deschise publicului larg. Avem ghiduri despre cum să-ți faci o astfel de locuință. Foarte mulți oameni ne-au dat feedback”.

Lipsa unei locuințe, a noastre, zeci de ani, ne-a făcut să nu mai fim atenți la detalii, la confortul care ar trebui să ne mulțumească dar care să se îmbine cu protecția pentru mediul în care trăim.

„A fost o provocare încă de acum 10 ani. Trebuiă să folosim surse regenerabile. În 2014 am adoptat și proiectul casei sustenabile; toate materialele sunt prietenoase cu mediul. Un alt aspect – o locuință sănătoasă. Supunem casele unor probe care stimulează viața reală: gătit, curățenie…să vedem eficiența energetică; să înțegram eficiența în viața noastră. Românul care este obișnuit să dețină locuința, vede locuința ca pe o obligație. Și nu suntem obișnuiți să vedem asta pe termen lung. Și noi venim cu exemple de bune practici”.

Să trăim bine și curat, trebuie să ne adaptăm, iar generațiile de azi învață din mers acest lucru și vor să ne învețe și pe noi. Și de unde am putea porni, dacă nu de la spațiul în care trăim?

„Majoritatea oamenilor care au lucrat cu noi merg mai departe cu acest lucru. Educăm viitorii specialiști. Sunt generațiile care vor să construiască durabil și eficient. Nu se mai poate construi ca altădată. 1000 de studenți au participat până acum.

Acum competiția este în România, iar provocarea este mult mai mare mai ales în acestă perioadă. Pandemia ne-a prins în spații mici, a trebuit să lucrăm de acasă, mai mulți…”

EFdeN este una dintre cele 18 echipe participante din 11 ţări, respectiv: România, Germania, Franţa, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia și Ungaria.

„Solar Decathlon” este cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume şi a luat naştere în 2011 în Statele Unite ale Americii.

Am ținut pumnii echipei noatre astăzi, În Comunitate, împreună cu Claudiu Butacu, manager de proiect.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.