Primăria Capitalei va consolida imobilele mai mici de P+3!

Foto: Mircea Apostolescu

Primăria Capitalei vrea să consolideze imobilele care nu fac obiectul legii…

Primăria Capitalei are în vedere consolidarea imobilelor care nu fac obiectul Ordonanței 20/1994 privind măsuri de reducere a riscului seismic. În vreme ce legea vorbește despre imobile cu o înălțime de peste P+3 etaje, cu mai mult de 10 apartamente, Municipalitatea ar urma, conform Planului Municipal de Restaurare, să se ocupe de consolidarea clădirilor sub P+3, monument istoric, aflate în zone protejate sau în vecinătatea unui monument istoric. Asta deoarece aceste clădiri nu au fost cuprinse în nici un program de finanțare și sunt cele care fac obiectul presiunii rechinilor imobiliari, a declarat Edmond Nuculușcă, șeful Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).

Sursele de finanțare ale Programului Municipal de Restaurare nu sunt clare încă, dar criteriile de prioritizare a solicitărilor includ clasificarea ca monument istoric situarea în zonă protejată sau în apropierea unui monument istoric, stadiul de degradare a imobilului, dar și capacitatea proprietarului de a cofinanța lucrările de consolidare. Prioritate vor avea cei care pot asigura o cotă de cofinanțare de 75%, ordinea de prioritate scăzând odată cu cota de cofinanțare până la 10%. De asemenea, între criteriile de prioritare se află capacitatea proprietarului de a asigura mentenanța imobilului, după consolidare, dar și introducerea clădirii în circuitul economic și cultural, pentru a genera locuri de muncă, a explicat șeful AMCCRS.

Niculușcă a mai spus că proprietarii vor fi obligați să cedeze gratuit folosința imobilului, pe durata consolidării, dar și să constituie o garanție imobiliara în favoarea Municipalității, în valoarea contribuției Primăriei Capitalei la cheltuielile de consolidare.

Declarațiile au survenit la dezbaterea publică pe tema Planului Municipal de Restaurare.

Ce spun specialiștii?

Într-un interviu pentru București FM, profesorul inginer Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice, în perioada 1996-2000, părintele bulinei roșii, inițiator și promotor al legislației pentru reducerea riscului seismic, atrăgea atenția că prioritatea autorităților trebuie să o reprezinte demararea imediată a lucrărilor de consolidare la imobilele expertizate deja și înscrise în clasa întâi de risc seismic.
Prioritatea absolută trebuie să fie consolidarea clădirilor mai înalte de P+4, construite în perioada 1890-1940, când nu se aplicau standarde de rezistență la cutremur, și care au trecut prin cele două seisme majore ale secolului al XX-lea, cele din 1940 și 1977.

Profesorul Noica mai atrăgea atenția că obiectivul principal al consolidării îl reprezintă salvarea cât mai multor vieți omenești și că procesul de consolidare trebuie condus de specialiștii din Comisia Națională de Inginerie Seismică.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.