Incidentele grave asupra jurnaliștilor independenți s-au înmulțit în 2020!

Jurnaliştii europeni au fost anul trecut ţinta a 201 de incidente grave la adresa libertăţii presei, în creştere cu 40% faţă de 2019.

Datele apar în raportul anual al Platformei Consiliului Europei pentru protecţia jurnalismului şi securitatea jurnaliştilor, publicat astăzi conform unui comunicat al Consiliului Europei, citat de Agerpres.

Raportul arată că 14 organizaţii internaţionale pentru libertatea presei au consemnat în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei un număr record de alerte privind agresiunile fizice contra jurnaliştilor (52 de cazuri) şi de acte de hărţuire sau intimidare (70 de cazuri).

Documentul arată că guvernele au răspuns la criza sanitară prin impunerea de lockdownuri şi a stării de urgenţă, iar jurnaliştii din Europa au trebuit să se adapteze la noi restricţii şi schimbări ale practicilor zilnice de relatare.

„În mod nesurprinzător, multe încălcări au provenit din state care deja aveau rezultate suspecte privind libertatea presei. În Ungaria, guvernul a adoptat în aprilie 2020 o ordonanţă de urgenţă care pedepsea cu până la 5 ani de închisoare răspândirea de informaţii false sau distorsionate despre pandemie. (…) Iniţiative de urgenţă similare au fost încercate în Bosnia, Bulgaria şi România, dar ele au fost rapid revocate sau blocate”, indică raportul.

Potrivit raportului, independenţa administrării şi a finanţării media publice în Europa au fost expuse unui risc ridicat ca urmare a „numirii unui management dependent politic”, printre care în Bulgaria şi România (risc de 97% fiecare), Turcia (92%) şi Cipru, Italia, Malta şi Polonia (fiecare risc de 83%).

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, s-a declarat îngrijorată de concluziile raportului și a cerut guvernelor europene să dea dovadă de o voinţă politică mai angajată pentru a proteja jurnaliştii şi jurnalismul independent şi pentru a limita deteriorarea libertăţii presei în Europa.

Autor: Bogdan Verman

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.