Gheorghiţă: Nu sunt motive de îngrijorare în legătură cu varianta indiană a tulpinii SARS-CoV-2 confirmată în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-coronavirus, Valeriu Gheorghiţă, susţine că nu sunt motive de îngrijorare în legătură cu varianta indiană a tulpinii SARS-CoV-2 confirmată în România.

Medicul îi îndeamnă pe toţi cei care nu s-au vaccinat până acum să o facă, întrucât vaccinurile previn formele grave ale bolii.

Gheorghiţă: Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ, care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar: de a ne prezenta şi de a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii. Vaccinurile, cu siguranţă, îşi menţin eficienţa faţă de forme severe, faţă de complicaţii ale bolii, faţă de riscul de spitalizare, tocmai de aceea nu avem, la acest moment, motive să ne îngrijorăm. Este importat să respectăm măsurile de prevenţie. Indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi, aceelaşi măsuri de prevenţie îşi păstreaza eficienţa, atât cele nefarmaceutice, cât şi vaccinarea”.

Reamintim ca o infectare cu tulpina indiană a coronavirusului a fost confirmată în România la un muncitor indian din Colonia Bod, în judeţul Braşov, dar această variantă diferă de cea care ar fi generat situaţia epidemiologică actuală din India.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.