Psiholog Alexandru Bătinaș si Curator Cristina Vasilescu: ”Am construit poduri de comunicare cu omul din spatele uniformei”

Despre expoziția videoDefense Mechanism, organizată de către Institutul Goethe, care face referire la îmbinarea a două domenii profesionale, cel militar și cel psihoterapeutic, au aflat Alex Minculescu și Andreea Bratu de la Psiholog Alexandru Bătinaș și Curator Cristina Vasilescu, invitați în Matinalul ”Bună dimineața, București!”, pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.

”Platforma este inițiată de 3 curatori. Este o platformă gândită pe termen mai lung, investigând limbajul și discursul public și cum funcționează în societate. Ne interesează legăturile care se văd, dar și cele care sunt invizibile în partea comunicării. Am lansat platforma în primăvara anului 2020, prin mai multe tipuri de evenimente. Vrem să ieșim din sfera artei vizuale. Încercăm să lucrăm cu cât mai multe profesii și discipline din afara sferei artei contemporane. Așa s-a născut și proiectul Defense Mechanism. Ne vom concentra pe expoziția Defense Mechanism, care poate fi vizionată până joi, la Goethe Institut. Ea include o constelație de lucrări”, explică Cristina Vasilescu.

Dacă vrei să afli detalii despre platformă, de ce a fost invitat artistul german Christian Jankowski, ce cuprinde expoziția Defense Mechanism, cum s-a desfășurat evenimentul, cum poate fi transformată frica în curaj, unde se poate vedea expoziția, vezi VIDEO.

”În prima fază, lumile par puțin distanțate. Se va vedea în lucrare cum cele două se întâlnesc și se simte acel frecuș între viziune, abordări și valori. Dar proiectul a fost o provocare. El nu este o terapie de grup, dar fiind un proiect de artă poate fi și terapeutic. A fost o provocare și pentru mine să ieșim un pic din tipare, să ne întâlnim cu niște oameni în uniformă. Am construit poduri de comunicare cu omul din spatele uniformei, să aducem în față partea de uman. Noi, de multe ori, avem mecanisme de apărare în care percepem lumea drept foarte ostilă, periculoasă, care ne poate ataca. E important să vedem aceste mecanisme de apărare, să înțelegem că ceea ce vedem noi că ne poate ataca nu înseamnă neapărat asta, ci poți fi apărat”, spune Alexandru Bătinaș.

”Vorbim de mecanisme de apărare interioare și exterioare. Presupunem că armata reprezintă mecansimul exterior, colectiv, de apărare al unei țări. Aici a fost momentul de întâlnire: ce se întâmplă când aceste două mecanisme de apărare – exterior și interior, individual și colectiv, vin împreună în același spațiu. Se întâlnesc și discută”, punctează curatorul.

”Să ne dăm seama că fiecare parte din noi e o contribuție pentru societate, să ne înțelegem rolul și importanța chiar dacă ne luptăm fiecare pe bucata lui de individualitate. Viața are reguli. Uneori, frica este esențială, dar când ea copleșește individul, atunci avem diferite dificultăți. Plecând de la frică, au început să apară laturi umane care au dus la munca de echipă. Cum ajungi de la frică la încredere? Exprimând-o și aducând-o cât mai mult în realitate”, spune psihoterapeutul.

”Inițial am vrut să lucrăm chiar cu Armata Română. Nu am reușit. Cred că fost teama de a ieși din context și de a-l întâlni pe Alexandru. Am reușit să lucrăm cu 5 soldați care sunt încă activi. Nu a fost un casting. Ei sunt o unitate, lucrează împreună de mai bine de 10 ani, au experiență militară de mai bine de 20 de ani, cu misiuni în zone de conflict precum Irak. Din acest punct de vedere, întâlnirea și discuția din interiorul cabinetului a făcut să se simtă coeziune dintre ei și unitatea lor. Și s-a putut vedea personalitatea fiecăruia”, adaugă Cristina Vasilescu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.