Profesionalizarea carierei didactice – un proiect pentru profesori mai buni

Oricine si-a dorit întotdeauna să aibă un profesor cât mai bun iar la rândul lor dascălii si-au dorit să predea cât mai bine, să se facă mai repede întelesi de elevi și să reușească să-și convingă elevii să învețe cât mai bine. Iar aceasta este o preocupare a profesorilor dintotdeauna. Desigur dascălii se așteptau ca in viitor sa folosească tot mai mult noile tehnologii. Însă pandemia se pare că a grăbit lucrurile iar cadrele didactice au văzut că au noi responsabilități iar modul in care unii erau obișnuiti să predea de ani de zile și, de asemenea, să se adapteze la un nou mod de interactiune cu elevii.

Pentru a veni atât în întâmpinarea nevoilor de adaptare a profesorilor cât și a elevilor Ministerul Educatiei a venit în întâmpinarea nevoilor acestora prin proiectul ”Profesionalizarea carierei didactice”. Despre acesta ne-a vorbit pe larg invitata editiei de astazi a emisiunii ”În Comunitate”, Anca Petrache, director in Ministerul Educatiei și managerul acestui proiect.

”Chiar dacă predarea în sistem online a fost o solutie in timpul pandemiei aceasta si-a aratat si limitele. Insa profesorii au facut tot ce le-a stat în putință pentru a-i ajuta pe elevi să continue să parcurgă materia. In timp acest mod de predare si-a arătat si limitele”, a precizat invitata emisiunii si managerul de proiect, doamna Anca Petrache, director în Ministerul Educației. Ce este drept profesorii din nici o țară europeană nu erau pregătiti pentru așa ceva, însă ei s-au adaptat din mers. Dar nu trebuie să așteptăm o altă pandemie sau alt eveniment neprevăzut pentru a aduce cadrele didactice în secolul 21. De aceea a fost lansat proiectul sistemic ”Profesionalizarea carierei didactice-PROF” –componentă a proiectului România Educată.

Proiectul PROF se constituie într-o intervenție integrată la nivelul sistemului național de educație, creând punți solide și sustenabile între învățământul universitar și învățământul preuniversitar, între formarea inițială și formarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. Proiectul PROF își propune crearea a 100 de Baze de Practică Pedagogică (BPP) și asigurarea mentoratului profesional pe durata întregii cariere didactice, în interesul unui sistem național coerent și fiabil de formare inițială și continuă a profesorilor, care să genereze și să dezvolte competența didactică necesară obținerii performanței pedagogice, în activitatea de predare-formare și în activitatea de management educațional, în contextul procesului global de digitalizare a sistemelor de educație.

PROF este un proiect ce vizează formarea a peste 28.000 de cadre didactice până în decembrie 2023. Acest proiect se va derula în școală punând un accent esențial pe refacerea și consolidarea liantului între învățământul preuniversitar și cel universitar, aducându-le împreună într-un demers de formare crucial pentru cariera didactică. Punând laolaltă universități și case ale corpului didactic se creează o punte solidă între învățământul universitar și învățământul preuniversitar. Profesorul trebuie sa rămână factorul determinant într-un sistem de învățământ centrat cu adevărat pe elev.

Mai multe despre acest proiect am aflat de la Anca Petrache, director in Ministerul Educatiei și managerul acestui proiect.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.