„Podul Scorpionilor”, o carte-document despre participarea trupelor româneşti la confruntările din Irak!

În noaptea de 14 spre 15 mai 2004, alături de brigada italiană din care făceau parte, trupele româneşti din sudul Irakului participau la cele mai puternice lupte cu miliţiile clericului radical Muqtada al-Sadr.

În Nasiriyah, aproximativ 500 de insurgenţi din Armata Mahdi se confruntau cu Brigada Ariete, cu aproximativ 2500 de militari, dintre care 2000 luptători, iar dintre aceştia aproximativ 530 erau români: Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – Scorpionii roşii şi o companie de poliţie militară din Batalionul 265 Bucureşti.

„Podul Scorpionilor” este o carte-document care aduce informaţii reale, credibile, obiective, despre participarea trupelor româneşti la confruntările din Irak, din aprilie-august 2004, din zona oraşului Nasiriya.

Punctul culminant al luptelor a fost noaptea de 14 spre 15 mai 2004, atunci când guvernatoarea Barabara Contini era asediată de insurgenţi în clădirea Autorităţii Provizorii a Coaliţiei din oraşul Nasiriyah.

Jurnalistul Radu-Costin Dobriţoiu a trăit emoţiile acelor evenimente fiind integrat în Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, în tabăra White Horse, însoţindu-i pe militarii olteni în Irak pentru a doua oară după misiunea din Afganistan, din 2002.

Denumite „Batagglia dei ponti” – cu referire la podurile ce traversau Eufratul în oraşul Nasiriyah – luptele erau cele mai puternice confruntări în care au fost angajate trupele italiene după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Flancul de est a fost asigurat, acum 17 ani, de Batalionul 26 Infanterie care a avut ca misiune protecţia „Podului Scorpionilor”, cel mai îndepărtat punct de trecere peste Eufrat, al patrulea pod, la Est de Nasiriyah.

Autorul foloseşte numeroase surse, pornind de la informaţiile publicate de militarii şi jurnaliştii italieni, date de la aliaţi, adăugând interviuri şi corespondenteţe jurnalistice realizate în acea perioadă chiar în Irak cu militari şi lideri ai Coaliţiei Multinaţionale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.