„Viața din visele lui Suhanov”- o carte despre politică, succese și îndoieli!

arhiva

Dacă poveștile despre conștiințe încărcate și întrebări vechi care nu și-au găsit răspuns vă pasionează, atunci romanul „Viața din visele lui Suhanov”, scris de Olga Grushin și apărut în traducere românească la editura Litera, este lectura potrivită pentru dumneavoastră.

Povestea se petrece în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, iar intriga se țese în jurul lui Anatoli Suhanov, personajul principal al cărții, care pare a fi un răsfățat al sorții.

La 56 de ani se poate considera un om realizat. Este redactorul-șef al unei reviste de artă – Arta în lume – de unde aduce adevărate omagii artei făcute după ideologia comunistă și o prezintă aproape mereu în comparație cu arta occidentală decadentă.

Prin natura meseriei și a funcției pe care o ocupă are parte de vernisaje, recepții, întâlniri cu artiști și chiar unele atenții de la aceștia, pe scurt, o viață interesantă și deloc plictisitoare.

Este realizat și în viața personală unde a reușit să se căsătorească cu dragostea vieții lui, are un apartament de lux și un raft de cărți publicate. Are și o fiică, ce-i drept, cam rebelă, dar asta se poate pune și pe seama vârstei ei și a faptului că nu s-a lovit încă de „valurile vieții”. Însă se așteaptă ca fata să se schimbe în următorii ani când își va da seama de multe lucruri.

Viața lui Anatoli Suhanov decurge fără probleme până când în seara unui eveniment de ținută, o jurnalistă îl acuză de ipocrizie, părere împărtășită de propria fiică. Soția pleacă fără să-l anunțe, lăsându-l fără mașina de lux cu șofer angajat, iar la ieșire se întâlnește cu un vechi cunoscut din viața lăsată în urmă cu mulți ani înainte.

Însă lucrurile nu se opresc la acea seară. La redacție, se vede depășit de istorie, anchilozat în militantismul hrușciovian, incapabil să se adapteze la glasnost și perestroika.

Toate acestea declanșează în Suhanov o trezire a conștiinței, manifestată prin suprapunerea amintirilor peste prezent, a visului peste realitate, a delirului peste tot mai firavele stări de luciditate.

Care este adevărul despre moartea tatălui său? Care a fost momentul în care și-a schimbat crezul și vocația artistică pe un trai confortabil și ascensiune socială? Este el pregătit să se confrunte cu adevăruri dure pe care le-a ocolit ani de zile?

Însă toate acestea vă las să le descoperiți singuri atunci când veți citi cartea scrisă de Olga Grushin, o autoare care vă va aminti de Nabokov dar și de Makine și Bulgakov.

Dacă este să ne referim și la autoare însăși, viața acesteia seamănă cu un roman. Olga Grushin este fiica sociologului Boris Grushin. Ea s-a născut la Moscova, a crescut în Cehoslovacia, iar apoi și-a făcut studiile la Moscova și in Statele Unite al Americii.

Romanul „Viața din visele lui Suhanov” este romanul de debut al Olgăi Grushin și a fost scris în limba engleză.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.