Andrei Dăscălescu, regizor documentar “Holy Father”: ”E despre relația mea cu tatăl meu”

Despre “Holy Father”, documentarul ce a avut premiera la HBO și pe HBO GO pe 13 mai, un film disponibil pe platformele HBO din toată Europa: HBO GO (Europa Centrală și de Est), HBO Nordic (Țările Nordice), HBO España (Spania), HBO Portugal (Portugalia), au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la regizorul Andrei Dăscălescu, invitat în Matinalul ”Bună dimineața, București!”, pe 98.3.

În cel de-al treilea documentar al său, Andrei Dăscălescu, vorbește despre familie, relația autorului cu tatăl său, călugăr, și cu iubita lui cu care urmează să aibă un copil, despre fricile și bucuriile interiorizate, comune unei generații.

“Este un documentar foarte personal. E despre relația mea cu tatăl meu și încercarea de a reînnoda această relație în timp ce eu mă pregăteam să devin tată. Ideea s-a născut atunci când am aflat ca voi deveni tată. Primul cadru este o filmare cât se poate de reală, chiar momentul în care am aflat că vom deveni părinți. Și am zis: uite acum ar fi un bun prilej să merg la tatăl meu, să îi spun că va deveni bunic”, povestește regizorul.

Dacă vrei să afli cum a fost experiența regizorului, unde se află tatăl său, care crede că va fi reacția tatălui în urma difuzării documentarului, care a fost recția publicului, la ce proiect lucrează încă din starea de urgență, ascultă AUDIO.

”Nu am reușit să mă detașez, dar camera a fost ca un fel de scut. Tot eu eram, tot tatăl meu era cel care îmi spunea lucruri grave, dar pentru că trebuia să mă concentrez pe filmare am reușit să trec peste. Nu îl vizitasem niciodată pe tata până nu am mers la el să îi spun că va deveni bunic. Există o secvență în care tata începe să se deschidă. Acela a fost un moment în care nu am mai intrat în detalii. Am considerat că am obținut de la el ceea am vrut: disponibilitatea de a se deschide”, explică Andrei Dăscălescu.

”Tata nu a văzut documentarul. Am sperat să fie filmul la un festival, poate undeva mai aproape de Muntele Athos, să poată veni să îl vadă alături de public. Sper ca în curând să pot să îi mai fac o vizită și să ne putem uita împreună la film. Toată lumea mi-a transmis că l-a admirat ca personaj”, punctează regizorul.

”Miercuri avem prima proiecție din București, va fi la Sala Elvire Popescu, cu capacitate de 50% din sală. Suntem foarte emoționați. Azi am de gând să citesc cu atenție normele pentru evenimente în aer liber și să văd dacă e realizabil să facem o serie de proiecții în aer liber. Ne-a lipsit această întâlnire cu publicul, să primim feed-back live”, spune realizatorul documentarului Holy Father.

”Cred că premisa cu care am pornit la început filmul a fost cumva falsă. Am considerat că am 8 luni pentru a mă pregăti, să repar ce pot din relația cu tatăl meu, ca să pot să o pornesc de la zero, să nu pornesc cu bagajul de întrebări și suferințe dus de-a lungul vieții. A fost pueril să consider asta. la finalul filmului, după nașterea copilului, mi-am dat seama că tot la fel de nepregătit sunt și că bagajul cu care venim noi nu poate fi rezolvat în mod miraculous, ci îl ducem mai departe”, concluzionează Andrei Dăscălescu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.