Dumitru Prunariu – 40 de ani de când visul românesc a plutit printre stele

Acum 40 de ani Dumitru-Dorin Prunariu si-a împlinit un vis si a purtat România odata cu el în Cosmos. A deschis un capitol nou în istoria noastră, care poate va fi completat de către alți temerari.

Misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” a insemnat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute petrecute în spatțiu.

Dumitru Prunariu director onorific al Agentiei Spatiale Române, a vorbit In Comunitate despre posibilitatea înscrierii pe listele de candidați pentru o nouă selecție care se va încheia pe 28 mai. După un proces lung si dur de selectie care va dura un an si jumătate vor fi anunțați câștigători care vor intra în detașamentul de cosmonauți europeni de acum încolo. Poate printre aceștia se va afla și un român.

Dumitru Prunariu îi îndeamnă pe toți copiii și tinerii să își urmeze visele si îi ajută prin lecțiile pe care le ține online.

La fel ca și în alte domenii țara noastră are nevoie de talente în domeniul cosmonauticii, în domeniu științelor. ”Este nevoie de specialiști care prin intermediul programelor desfășurate de Agenția Română Spațială să fie cuplati nu doar la programele naționale dar și la programele internaționale prin intermediul Agenției Spațiale Europene. Însă această generație de specialiști va trebui urmată de alte și alte generații. Deci copiii de acum vor fi specialiștii de mâine și ei trebuie inspirați și încurajați”, spune invitatul emisiunii.

O sursă de inspirație pentru ei poate fi și expozitia deschisă până la 31 decembrie la Muzeul Militar National ”Regele Ferdinand” ,cu obiecte pe care Dumitru Prunariu le-a folosit în spațiul cosmic. Unele obiecte s-au perfectionat de-a lungul timpului, altele precum tacâmurile, farfuriile, obiectele de igienă personală au rămas la fel. Multe dintre aparatele aflate în expoziție nu se mai folosesc, în locul lor apărând unele mai moderne si mai performante cu mai multe funcționalități decât acum 40 de ani.

Si chiar dacă acum multi vorbesc despre viitoare excursii în spatiul cosmic, este ceva cu totul diferit să participi la o misiune știintifică cum a fost acum 40 de ani ”Intercosmos”.

Ceea ce si-ar dori Dumitru Prunariu acum, ar fi să își mai privească încă o dată din spațiul cosmic planeta natală.

Mai multe detalii despre călătoria cosmică ne-a vorbit Dumitru Prunariu, in editia de astăzi a emsiunii ”In Comunitate”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.