500.000 hectare de pădure pot fi defrişate oricând, avertizează WWF România

Foto: WWF Romania / Facebook

WWF-România avertizează că 500.000 de hectare de pădure sau 7% din suprafaţa împădurită a ţării ar putea fi defrişate oricând, în condiţiile în care Politica Agricolă Comună îi încurajează pe proprietarii acestor terenuri, prin scheme de plăţi directe, să defrişeze aceste păduri fără a crea nimic în schimb.

În acest sens, organizaţia de mediu lansează campania „Salvează Pădurile Nimănui. Te salvezi pe tine” prin care îşi propune identificarea a acestor păduri, precum şi constituirea cadrului legal care să le protejeze.

„În contextul problemelor privind tăierile ilegale, natura continuă lupta pe căi neştiute de publicul larg. Lăsate de izbelişte şi departe de jurisdicţia oricărei legi sau autorităţi a statului cresc Pădurile Nimănui. Sunt aproximativ 500.000 de hectare de păduri ce reprezintă 7% din totalul suprafeţelor împădurite ale României. Este vorba despre păduri relativ tinere, crescute în ultimele decenii pe locul fostelor pajişti neîntreţinute, păduri care se găsesc în preajma râurilor, a pârâurilor, la marginea terenurilor agricole sau pe terenuri la mare altitudine. Politica Agricolă Comună îi încurajează pe proprietarii acestor terenuri, prin scheme de plăţi directe, să defrişeze aceste păduri fără a crea nimic în schimb”, susţin reprezentanţii WWF România.

Reprezentanţii WWF afirmă că aceste păduri pot fi tăiate oricând şi, de cele mai multe ori, acest lucru se vede, iar circa 25% dintre tăierile văzute prin satelit au loc în aceste zone. În aceste condiţii, este cu atât mai important ca Pădurile Nimănui să intre urgent în atenţia autorităţilor şi să fie administrate într-un cadru legal coerent şi solid.

„Deşi aceste păduri reprezintă un dar al naturii, noi le tratăm ca pe un blestem. Se încurajează defrişarea lor fără a urmări ulterior reamenajarea pajiştilor şi, astfel, rămân în urmă suprafeţe întregi părăginite. Dorim să avem păduri şi, când acestea apar, le defrişăm ca să păstrăm aparenţele unor pajişti întreţinute. Avem nevoie de politici coerente la nivel naţional în care să stabilim ce ne dorim şi cum putem realiza aceste obiective”, a declarat Radu Melu, manager naţional al departamentului de păduri la WWF România.

Pentru a salva Pădurile Nimănui este nevoie să fie identificate pe hartă prin analiza imaginilor satelitare şi apoi să fie aliniate politicile de compensare şi de protecţie, în aşa fel încât proprietarii lor să fie motivaţi să le păstreze şi să le ocrotească.

Cei care doresc să facă un bine acestor păduri extrem de vulnerabile pot dona lunar 4 euro trimiţând cuvântul „PANDA” la 8864.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.