„Cosmos 2021”, eveniment dedicat cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu!

Casa Artelor Dinu Lipatti organizează în Premieră pentru persoanele cu deficiențe de auz, Evenimentul „Cosmos 2021” în cadrul Programului Lipatti Special, Ediția a XVII-a Online, Eveniment care va fi transmis în direct pe pagina noastră de Facebook, sâmbătă – 22 mai 2021 – la orele 19:00,

Evenimentul este dedicat sărbătoririi cosmonautului român Dumitru-Dorin Prunariu și performanței sale unice, la împlinirea a 40 de ani de la zborul său în spațiu, în 14 mai 1981.

Astfel, Casa Artelor Dinu Lipatti își continuă Misiunea culturală desfășurând acest Program lunar dedicat persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor acestora, din dorința de a le prilejui întâlniri cu personalități excepționale ale Culturii române.

Programul socio-cultural „Lipatti Special” este unic în România, fiind finanțat de Primăria Municipiului București și realizat de Casa Artelor Dinu Lipatti încă din anul 2019, la inițiativa pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Evenimentul „Cosmos 2021”, al cărui invitat de onoare va fi cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu, va fi tradus în limbaj mimico-gestual, oferindu-le persoanelor cu deficiențe de auz din România oportunitatea să-l urmărească, în premieră, pe singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiu, realizând o performanța inegalabilă pentru țara noastră.

Traducerea în limbaj mimico-gestual va fi realizată de Elisabeta Paraschiv și Bogdan Anicescu, membrii ANSR, partenerul Programului nostru „Lipatti Special”.

Născut în orașul Brașov la 27 septembrie 1952, Dumitru-Dorin Prunariu este singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiu, participând la 14 mai 1981 la misiunea Soyuz-40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”, alături de cosmonautul sovietic Leonid Popov.

Cu această ocazie a petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în spațiu. Dumitru-Dorin Prunariu este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, Președinte al Agenției Spațiale Române, Ambasador al României în Federația Rusă, Președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic, Președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), Vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene.

Dumitru-Dorin Prunariu este general-locotenent în rezervă și membru de onoare al Academiei Române.

Așadar, sâmbătă, 22 mai 2021, de la orele 19:00 se va transmite, în direct, pe pagina de Facebook, Conferința „40 de ani de la zborul în spațiu”, susținută de cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, alături de invitați – familie, parteneri și realizatori, iar la finalul Conferinței invitatul de onoare va răspunde întrebărilor adresate de către spectatori pe pagina de Facebook a Casei Artelor Dinu Lipatti.

Evenimentul va continua cu proiecția emisiunii TVR „Cosmos 2021”, tradusă în limbaj-mimico gestual, emisiune în cadrul căreia a fost sărbătorit Dumitru-Dorin Prunariu.

Alături de el au fost Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, Președintele Agenției Spațiale Române, Marius Ioan Piso, profesorul, jurnalistul și omul de radio și televiziune Alexandru Mironov, senior editor al Revistei „Știință și Tehnică”, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și membrii familiei.

Prezentată de Mihai Rădulescu și având-o ca producător pe Alina Amza, emisiunea a fost realizată de Televiziunea Română, în parteneriat cu Fundația Cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu și Casa Artelor Dinu Lipatti, regia artistică și scenografia fiind create de regizoarea Alice Barb.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.