VIDEO: O zi de vacanță perfectă în Delta Dunării

„Nu o să faceți niciodată borșul de pește ca aici, pentru că noi îi punem fainoșag!”

Se apropie perioada concediilor sau cea în care putem strecura mai multe zile libere în săptămânile noastre pentru vacanțe și relaxare.
V-am obișnuit să vă plimbăm prin București, să descoperim împreună locuri de poveste și oameni care au scris istoria locului, însă astăzi vă propunem să ieșim din Capitală și să facem un drum până în Delta Dunării, la Mahmudia, într-o excursie de o zi cât o vacanță perfect organizată.

Am plecat din București la ora 6.00, întâlnirea de grup fiind la Academia Carol.
Cu toate că autoritățile anunță măsuri de relaxare, în autocar portul măștii este obligatoriu, la fel și dezinfectarea mâinilor.
Pe parcursul călătoriei, timp în care m-am bucurat doar de statutul de călător, nu și de cel de șofer, am admirat frumusețea verdelui de Dobrogea, a macilor înfloriți pe dealuri și
am ajuns la Mahmudia într-o zi superbă, în care nu a fost nici prea cald, nici prea frig, ci perfect.

Cosmin Vasile, manager de destinație, ne-a povestit că o zi cât o vacanță reprezintă „un prim contact pe care turiștii îl pot lua cu Delta Dunării, să arătăm turiștilor români că există această destinație, foarte interesantă și cu foarte multe de oferit.
Suntem suficient de aproape de București, în doar 3 ore, 3 ore și jumătate de mers cu mașina din București, se poate ajunge în Mahmudia, de unde plecăm și noi în aceste croaziere către diferitele canale din Delta Dunării.
Este una dintre cele mai căutate destinații de la începutul acestui sezon. Primele grupuri au venit în Delta Dunării începând cu jumătatea lunii aprilie.
După ce turiștii vin în Delta Dunării pentru zi, este momentul ca apoi să-și programeze o vacanță de 2-3 zile pentru a aprofunda tot ceea ce are Delta de oferit.
Aceste excursii de o zi sau de weekend se rezervă cu o lună sau două înainte de plecare”.

De la Mahmudia ne-am urcat în șalupe și am plecat într-o binemeritată plimbare pe canalele dintre brațele Sfântu Gheorge și Sulina.
Ne-am bucurat de soare, de frumusețea Deltei, de nuferii proaspăt înfloriți, de pelicanii care leveneau fără să fie deranjați de prezența noastră și de caii sălbatici care se plimbau nestingheriți.

Șalupa noastră a fost condusă de Jack.
Așa s-a prezentat pentru că toată lumea îl cunoaște după porecla din copilărie.
Este născut în Deltă, iubește frumusețea și simplitatea locului, iar în momentul în care a plecat din țară s-a întors înapoi după doar săptămâni.

Jack ne-a povestit că face acest circuit și de două ori pe zi și, indiferent de preferințele pe care le au turiștii, aceștia se întorc acasă mulțumiți.
Atracțiile lor preferate sunt păsările, nuferii și curățenia, iar cea mai frumoasă perioadă din an în care poți vizita Delta Dunării este cea din lunile mai și septembrie, deoarece țânțarii sunt puțini, spre deosebire de lunile iulie și august.

Ca majoritatea locuitorilor din Deltă, Jack a practicat canoe, antrenorul lui fiind chiar marele Ivan Patzaichin de la care a învățat foarte multe.
Însă, din cauza unor probleme de sănătate a fost nevoit să abandoneze acest sport, în prezent fiind pescar și ghid pentru turiștii care vor să descopere frumusețea locului în care s-a născut.

După o plimbare de 3 ore pe canalele și lacurile din Deltă, ne-am oprit pentru masa de prânz.
Locul a fost pregătit pentru primirea noastră și, recunosc, am mâncat cel mai bun borș de pește.
Mihai Ionașcu este de origine din Grecia, însă familia s-a stabilit prin părțile locului unde se simte acasă.
Pe lângă asta, gătește extraordinar.
„V-am servit cu o țuică din solzi de pește, adică o pălincă de prună. Apoi aperitivul a fost format din scrumbie afumată din Dunăre, icre de crap de anul trecut, roșii din la noi din zonă, de la oamenii care au solarii. Din toamnă noi punem la beci tot felul de legume, astfel încât borșul de pește să iasă așa cum a ieșit. Borșul de pește se prepară din mai multe soiuri de pește, 6 sau 7, și nu o să-l faceți niciodată ca noi pentru că noi îi punem fainoșag și dumneavoastră nu aveți așa ceva. V-am mai servit cu pește prăjit – crap, somn șalău, știucă, caras – plus celebra mămăligă”.

Pentru iubitorii tradițiilor locale, programul de o zi cât o vacanță include și un spectacol oferit de comunitatea rușilor lipoveni.
Pentru o zi de vacanță în Delta Dunării pachetele includ transportul, plimbarea cu șalupa, iar prețul pornește de la 150 de lei, tariful pentru masa de prânz fiind achitat separat.
Programele se desfășoară în fiecare weekend, iar cine își dorește poate face o rezervare însă din timp, cu o lună înainte.

Material realizat de Adelina Tocitu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.