Cișmigiul – grădina cu oameni!

Parcul Cismigiu înseamnă București!
Bucurestiul isi are sufletul in parcul Cismigiu, un monumet istoric cochet. Sau asa era.
Cismigiul se reabilitează si se reinventează de 30 de ani.
Proiecte peste proiecte, vorbe pe la colturi că nu-l vom mai avea…iar el se ofileste, la propriu!
Nu sunt bani sau dacă autoritătile îi au, sunt puțini.

Alex Oprita, de la Grupul de Initiativă Civică Cismigiu, este unul dintre oamenii din grădina Cismigiului.
„Depinde de noul PUZ. Acum ceva timp a fost vâlvă cu proiectul de reabilitare a Cismigiului. Un proiect care nu fusese pus in dezbatere publică. Acolo era interventie sub forma de asfaltare si creare de alei; mai multe spatii comerciale…S-a modificat si amprenta Cismigiului si nu mai poate fi adus la nivelul anilor 1800. Acum pare putin probabil ca o parte sa fie retrocedată si să se facă acolo un zgârie-nori. Noi vrem părerea specialistilor”.

Pentru că este monument istoric, lucrările nu pot fi făcute după capul fiecăruia.
Lăsat în paragină, putem avea surpriza să rămânem fără el?
„E o grădină istorică unde nu se pot face lucrări asa cum vrem noi. Interventiile nu trebuie să-l deterioreze. Referitor la peluze: unii vor un parc mai sălbatic, altii văd asta ca pe o neîngrijire. Ar trebui să facem vegetatia in spiritul amenajării. E parc monument istoric, un ansamblu; nu cred că se va construi vreodata un mall acolo. Insă dacă nu sunt bani isi pierde din valoare pentru că se degradează. Eu cred că există o lipsă de cunoastere a celor care execută lucrările”.

Lipsa banilor este, de multe ori, justificată. Un parc mare, într-un oras cu resurse limitate. Dar treaba se poate face si pe bucăti.
„Este greu să acorzi atentie fiecărei zone in parte. Primăria spune că nu sunt bani. Ar putea fi alocati bani pentru aceste subansamble. Anul acesta dăm bani pentru „Izvorul lui Eminescu”, anul viitor pentru altceva. La „Izvorul lui Eminescu” trebuie specialisti. Anul acesta sunt bani pentru câteva proiecte din Cismigiu: tarcul câinilor, nu e apă in cuva cu rate exotice-va fi reparată acum si vor fi reparate si pergolele de pe Schitu Măgureanu; mai sunt prinse lucrări la locurile de joacă pentru copii si mobilier. Noi am vrea si bani pentru podul mare care este intr-o stare avansată de degradare”.

Grădina cu oameni a Cismigiului e plină cu…OAMENI!
„Putem da o mână de ajutor. Am organizat ateliere de grădinărit, se vor planta flori. Spatiile verzi sunt neintretinute. Avem actiuni de voluntariat; ne-au lăsat si cei de la ALPAB. Pentru noi, Cismigiul este centrul cartierului. Proiectele noastre s-au axat pe ce se petrece in grădinile de pe lângă Cismigiu. „Gradina cu oameni”- reabilităm grădinile din cartier; am pus cuiburi artificiale pentru păsari, plimbări sonore…”

Pentru Bucuresti, Cismigiul înseamnă istorie.
Si, depinde fiecare dintre noi cum alegem să ne-o tinem vie.
„Fiecare il protejează in felul lui; nu intotdeauna e cum trebuie! Lipsa unei directii clare, date de primărie si specialisti se vede. Iar unora nu le pasă. Există peisagisti care se ocupă de Cismigiu dar nu stim cum vor fi integrati in aparatul public. E bine că nu mai sunt festivaluri in Cismigiu. E un prim pas spre protejarea parcului”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.