Primul prototip de oraș sustenabil al viitorului – EFdeN Sustainable City!

EFdeN a lansat astăzi primul prototip de oraș sustenabil din România, EFdeN Sustainable City, în campusul de 4.000 mp al Facultății de Inginerie a Instalațiilor, din bd. Pache Protopopescu nr. 66, din București.

Proiectul este realizat cu sprijinul ENGIE Romania, partener și susținător de durată al echipei EFdeN, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Peste 50% dintre români locuiesc în cele 320 de municipii și orașe din România care, dincolo de provocările actuale, au potențialul de a deveni orașe sustenabile. La nivel global, în următorii 30 de ani, populația urbană va crește cu peste 2,5 miliarde de locuitori, tendință care se prefigurează deja și în țara noastră

EFdeN prezintă un proiect pilot care are scopul de a inspira orașele din România în elaborarea de proiecte și inițiative pentru a face viața oamenilor mai bună și de a încuraja un comportament mai responsabil față de mediu.

În următorul an, peste 40 de puncte de interes vor fi proiectate și executate în cele 8 zone tematice ale EFdeN Sustainable City:

  1. Case Sustenabile: include cele două case solare, premiate național și internațional, care au reprezentat România la edițiile din 2014 și 2018 ale prestigioasei competiții mondiale Solar Decathlon;
  2. Energie: un spațiu interactiv ce promovează atât consumul eficient de energie, cât și producția de energie curată, plecând de la panouri solare, fotovoltaice și până la pompe geotermale și stocare gravitațională.
  3. Educație: un spațiu de studiu și de experimente și ateliere de știință, tehnologie, inginerie și matematică;
  4. Mobilitate: include o stație multifuncțională pentru biciclete și trotinete electrice, stații de încărcat mașini electrice, o stație smart-bus.
  5. Agricultură Urbană: include o producție locală de legume în seră interioară și seră hidroponică exterioară;
  6. Sănătate: zone de șah, basket, tenis, badminton, dar și de yoga;
  7. Resurse: spații informative și interactive de reducere, reutilizare și reciclare.
  8. Artă: un spațiu expozițional, instalații senzoriale, sustainable fashion și o scenă pentru piese de teatru.

Astăzi, cei interesați se pot înscrie să viziteze pe www.efden.org/oras cele peste 10 puncte de interes deja existente, realizate de echipa EFdeN: Casele EFdeN 4C și Signature, Copaci Fotovoltaici, Stații Încărcat Mașini Electrice, Stație Biciclete și Trotinete, Eoliene Urbane, Zone Studiu, Sistem Hidroponic Agricultură Urbană și Zone în care se poate juca șah, basket sau tenis de masă.

Restul punctelor de interes vor fi subiectului unui amplu proces de co-creareadresat doritorilor care vor să contribuie cu idei despre cum vă arăta orașul viitorului.. Echipele, formate din 2-5 membri, trebuie să își aleagă un punct de interes și să se înscrie până pe 22 iunie,urmând să beneficieze de sprijin și mentorat atât din partea echipei EFdeN, cât și de la specialiști din mediul academic, privat și public.

Fiecare punct de interes va avea un buget de implementare de maximum 10.000 Euro, iar echipele ale căror proiecte vor fi alese pentru implementare vor câștiga și un premiu în valoare de 500 Euro.

Detalii despre concurs pe https://efden.org/co-creeaza/.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.