„Helgoland: Cum să înțelegem teoria cuantica” – legăturile nevăzute dintre oameni!

arhiva

Dacă viețile oamenilor care și-au urmat pasiunea, dar și istoria științei vă stârnesc curiozitatea, atunci „Helgoland. Cum să înțelegem teoria cuantică”, scrisă de Carlo Rovelli și apărută în traducere românească la editura Humanitas, este lectura potrivită pentru dumneavoastră.

Povestea pe care dorește să ne-o spună autorul începe în vara anului 1925, când un tânăr fizician pe nume Werner Heisenberg ajungea pe insula Helgoland din Marea Nordului.

În acel peisaj arid nu mai suferea de alergie și avea ocazia să se gândească la o problemă pe care nimeni nu reușise s-o lămurească: ce se întâmplă în interiorul atomului?

Acolo, pe insula Helgoland, Heisenberg a avut o idee ce avea să pună bazele teoriei cuantice, declanșând cea mai profundă revoluție științifică din toate timpurile.

Pe cât de mari au fost succesele ei, a adus cu sine tehnologia modernă și energia nucleară, pe atât de stranii sunt premisele teoriei cuantice și fenomenele pe care le descrie: la scară microscopică, lumea arată cu totul altfel decât o vedem în viața de zi cu zi.

Helgoland este povestea nașterii teoriei cuantice și a încercării fizicienilor și filozofilor de a-i înțelege semnificația.

Carlo Rovelli prezintă difererițele ei interpretări acumulate vreme de un secol, pentru a ajunge la interpretarea relațională, în care lumea e alcătuită la nivel fundamental din relații și evenimente, nu din substanțe fixe, durabile.

La fel ca tot ce ne înconjoară, noi înșine existăm doar prin interacțiunile cu ceilalți, suntem precum reflexiile succesive în oglinzi.

Însă cartea nu ne spune doar istoria nașterii unei teorii știintfice și relațiile dintre diferite interpretări ale unor fenomene ori idei,  ci și relațiile dintre oameni, uneori prietenoase și calme, alteori furtunoase.

Cartea este scrisă într-un stil lejer și poate fi citită de oricine. S-ar mai putea spune multe despre Helgoland…dar eu nu vă mai spun dacât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.