VIDEO: Andrei Coșuleanu – „În multe cazuri, situația este mai rea decât acum 10 ani”

Invitat în emisiunea „În Comunitate”, a fost Andrei Coșuleanu, fondatorul Asociației Act for Tomorrow.

Dintr-o mare de gunoaie, România incearcă să iasa la suprafață. La suprafața luciului de apă și la suprafața civilizației la care tindem. Vrem o țară ca afară dar petrecerile pe malul râului se termină cu munți de deșeuri care pleacă în apă ți distrug.

Distrug tot ceea ce este în apă și ne distrug și pe noi.

Mulți dintre noi știm, sau am învățat, să strângem gunoiul pe care îl facem. Învață, încet, încet, și autoritățile. Sau ne învață alții și ne ajută. Nu alții de afară, ci alții de-ai noștri.

Act for Tomorrow are prima ambarcațiune electrică, sută la sută românescă, și strânge gunoiul nostru din ape. Andrei Cosuleanu e mândru și ar trebui să fim și noi.

„Prima ambarcațiune sută la sută green. Mai sunt în Olanda…România tânjea după asta. Totul a plecat în 2018, când am început să mă intereseze protejarea apelor. Atunci am și luat decizia de a rămâne în țară. Trebuia să protejez Oceanul Mare…în America. Mi-am propus să am o flotă marină cu care să strâng deșeurile din apele noastre. Aveam în 2019 banii să luăm o astfel de ambarcațiune. Întâi trebuia să luăm una pe motorină, din Turcia, însă ne-am gândit la ceva mai smart; ne-am hotărât la ceva electric”.

E munca lor, e meritul lor. Pe ignoranța și lipsa noastră de educație și pe imposibilitatea de a face un pact cu natura. Un pact bazat pe respect.

„Este sută la sută concepție românească, noi am conceput-o. Este un catamaran cu motor electric, cu propulsie uriașă, cu panouri fotovoltaice – 6 la număr. Noi am făcut toate modificările. Are o bandă transportoare cu brațe de ghidaj, pe ea urcă deșeurile și când ajung pe ambarcațiune, voluntarii le sortează. 350 de kg de deșeuri se pot colecta într-o singură operațiune”.

Găsim în ape ce nu ne putem imagina și mai găsim, pe uscat, oameni cărora nu le pasă.

„Am găsit, în special, plastic, sticlă, sunt foarte multe textile( încălțăminte). Anul trecut, am făcut 2 acțiunii, una pe Valea Oltului, unde am găsit și spray-uri, deci substanțe periculoase, cadavre de animale, de la viituri. Trebuie să acționăm și cu autoritățile locale dar și cu oamenii. Primăriile nu vor infrastructuri pentru oameni și se culcă pe o ureche. Uneori îți vine să închizi prăvălia și să pleci. Dar sunt și momente frumoase: sunt exemple de bună practică și la autorități și la oamenii de rând”.

Ceasul ticăie și ar trebui să ne trezim în ultimul ceas. Legea prost făcută și delăsarea ne-au făcut să pierdem și puțină educație civică pe care o avea o generație pierdută.

„În multe cazuri, situația este mai rea decât acum 10 ani. Dacă vrem să facem ceva, acum este timpul. Oamenii trebuie să ne acorde încredere, ca să ne putem reveni. Sper că în 3-4 ani situația să-și revină la normal. Vedem primari care aruncă deșeuri iresponsabil. Este un atentat la siguranța oamenilor. Primăriile joacă cel mai important rol în situația deșeurilor. Înghițim plastic din orice. Toate apele conțin microplastic, pe care nu-l vedem, dar ajunge la noi în farfurie”.

Gunoaie sunt în ape dar și pe străzi. Pe străzile Bucureștiului, o capitală europeană, care se sufocă îngropată în deșeuri. Luăm amenzi de la mai marii Europei, avem legi dar toți le ignorăm. Mai ale mai marii noștri, dar legea-i mică, împărțită pe bucăți și nerespectată de noi toți.

„Legislația este bună, însă problema e cu aplicarea ei. Și să vedem ce nu putem recicla. Nu incinerăm, că nu e benefic pentru mediu. La București nu se mai pot recicla deșeuri. Poate dacă intră într-o criză majoră a deșeurilor ca să se facă ceva, o strategie. Bucureștenii au nevoie de direcție unitară, indiferent de sectorul în care trăim”.

Un gunoi aruncat pe stradă sau ăn minunata Delta a Dunării poate fi cartea ta de vizită!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.