Dr. Dana Bratu (Medic specialist dermatolog): ”Nu există bronz sănătos”

Despre modul în care trebuie să ne protejăm de soare, de ce este important să fim precauți cu expunerea solară atât în vacanță, dar și zi de zi, plus multe alte informații esențiale pentru sănătate au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog, invitată în Matinalul ”Bună dimineața, București!”, pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.

”Soarele de munte te prinde mai repede. Nu resimiți căldura ca pe plajă și ești tentat să nu folosești niciun fel de protecție, de aceea de la munte ni se întorc pacienții cei mai arși”, spune Dr. Bratu.

”Ne facem geanta de cosmetice, care trebuie să conțină mai multe creme cu ecran solar. Crema pentru față, să aibă factor peste 50. Trebuie o cremă și pentru corp. Recomand celor care nu au răbdare să aplice, să ia o cremă tip spray. O recomand și pentru cei mici, mai ales că ei intră des în apă și, de fiecare data, trebuie reaplicată crema. Recomand să avem și o apă termală de aplicat după. Să nu uităm de mijloacele fizice de protecție solară: pălarie, ochelari. Recomand să stăm sub umbrelă și să evităm expunerea în intervalul 11-16”, punctează medicul dermatolog.

Dacă vrei să afli de ce recomandă factorul 50+, ce însemnă SPF 50, când e indicat să stăm la soare, ce spune despre cremele de protecție solară, despre consumul de apă și legătura acestuia cu hidratarea pielii, cât de periculos este solarul, VEZI VIDEO.

”Este mai important să avem o piele mai sănătoasă decât una bronzată o lună, două. Multe femei se confruntă cu pete pigmentare care apar vara, după expunerea la soare. Odată apărute, ele tind să se accentueze în fiecare an. Luna Mai a fost de conștientizare a cancerului de piele. Dacă vorbim de expunerea la soare în vacanță, aș vrea să amintesc mămicilor care au sugari sub 6 luni că nu ar trebui expuși la soare în niciun fel. Medicii dermatologi consideră că protecția solară trebuie folosită pe tot parcursul anului, indiferent de sezon. La mare trebuie să reaplicăm factorul de protecție la fiecare 2 ore și ori de câte ori intrăm în apă. Dacă avem doar un eritem, recomandare este să luăm o loțiune ”after sun”. Puțină apă termală ajută, că are un efect calmant. Dacă au apărut vezicule, recomandarea este să nu aplicăm tot felul de soluții acasă, ci să apelăm la un medic dermatolog. Ideal ar fi să încercăm să prevenim aceste arsuri solare”, spune dr. Dana Bratu.

”Există mai multe fototipuri cutanate. Cu cât este pielea mai deschisă la culoare, tindem să ne ardem mai repede. Cei care au piela foarte deschisă nu se bronzează niciodată. De la un foto tip 4, se bronzează mai repede. Cu toate astea, noi recomandăm oricum protecție solară, pentru că, din păcate, cancerul de piele este neiertător. Nu există bronz sănătos. Ceea ce ne place acum, când suntem tineri, poate că va deveni marele nostru regret în viața matură. Trebuie să folosim ecran solar și atunci când plouă, pentru că radiațiile ultraviolete tip A trec inclusiv prin nori sau geamul mașinii”, punctează medicul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.