„Tolkien și Marele Război. Originile Pământului de Mijloc” – viața stăpânului poveștilor!

Dacă „Stăpânul inelelor” dar și volumele care i-au urmat au fost lectura  preferată, indiferent de vârstă, atunci, romanul „Tolkien și Marele Război. Originile Pământului de Mijloc” scris de John Garth, apărut în traducere românească la editura RAO, este lectura potrivită pentru dumneavoastră.

Cine este Tolkien, cred că multă lume știe să ne răspundă că un scriitor și dacă i-a și citit cărțile atunci este imposibil să nu poată pomeni măcar un titlu sau chiar mai multe.

Însă cred că puțini sunt aceia care îi cunosc cât de cât și biografia, iar viața lui personală nu este mai puțin interesantă decât cărțile pe care le-a scris. Și probabil doar profesorii de literatură engleză sunt cei care cunosc viața reală a celui care ni i-a dat pe Gandalf, Sauron, Frodo, Gollum și alte personaje fabuloase care vin parcă să ne încurajeze uneori.

Chiar dacă două dintre romanele sale „Hobbitul” și „Stăpânul inelelor” au fost ecranizate puțini cunosc povestea reală care a stat în spatele lor și pe care John Garth a căutat să ne-o spună în cartea sa.

El explorează prin această biografie experiențele de război ale lui J.R.R. Tolkien și impactul acestora asupra vieții sale și a scrierii romanelor „Hobbitul” și „Stăpanul inelelor”.

De altfel, mult îndrăgitul autor avea să noteze despre război într-un mod laconic: „Să fii prins în plină tinerețe de anul 1914 nu a fost o experiență mai puțin traumatizantă decat cea din 1939… Până în 1918, mai toți prietenii mei apropiați erau morți.”

Cartea dezvăluie groaza și momentele de eroism trăite de Tolkien ca ofițer în bătălia de pe Somme și introduce cercul de prieteni apropiați care i-au stimulat imaginația și au încurajat predilecția sa pentru elementele mitologice străvechi.

Garth argumentează că experiențele devastatoare din Primul Război Mondial sunt cheia pentru a înțelege relevanța și fascinația pentru Tărâmul de Mijloc.

Tolkien și-a folosit imaginația nu pentru a evada din realitate, ci pentru a reflecta asupra acestui cataclism și pentru a încerca să îl transforme. Prin personajele create de el a încercat să îi reînvie și să le dea o viață mai frumoasă și mai glorioasă prietenilor pe care îi pierduse în împrejurări tragice.

Această biografie, una dintre cele mai cuprinzătoare din 1977 și până azi, se bazează pe cercetarea meticuloasă a jurnalelor personale din timpul războiului și a unei multitudini de alte surse.

Sunt redate și alte aspecte ale vieții lui Tolkien dar pe care vă las să le descoperiți singuri, atunci când veți citi cartea pe care nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.