Dura lex, sed lex și vorba dulce

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Acest dicton latin sintetizează, cu o concizie specifică celui mai prolific popor din punctul de vedere al organizării sociale prin legiferare, o întreagă teorie ce stă la baza statului de drept. Ordinea de drept nu poate fi păstrată decât dacă toți cetățenii sunt egali în fața legii, o respectă deopotrivă sau sunt sancționați în mod egal, atunci când o încalcă.

Vorba dulce…, care nu aduce nimic…

Sursa foto: Mircea Apostolescu

La protestele din Piața Victoriei sau la un pahar de vorbă, suntem cu toții, noi cetățenii, de acord că legea trebuie respectată, în orice circumstanțe și de către toată lumea, iar cine o încalcă trebuie să suporte consecințele.

Pe de altă parte, autoritățile – primarul Capitalei și cei de sectoare, ceilalți aleși locali, din forurile legislative ale comunităților, ne vorbesc foarte frumos despre cum trebuie redat orașul oamenilor, descongestionat de mașini, iar noi ar trebui să folosim cât mai mult transportul public și mijloacele de transport alternativ, chiar și mersul pe jos. Pentru că numai astfel putem reduce congestia traficului, poluarea… Și ne face chiar bine la sănătate un pic de mișcare.

Deși ne revendicăm ca „nepoți de-ai lui Traian”, în limba română dictonul latinesc se traduce un pic altfel…

Numai că toate acestea rămân la nivel de vorbe goale, de discuții de șpriț și discursuri de tip pansament. Pentru că, în viața de zi cu zi, ne grăbim să încalcăm legea, iar autoritățile cele bine intenționate nu fac mai nimic pentru a atinge acele deziderate înalte pe care le enunță atât de frumos.

Bunăoară, deși este interzis prin lege, în București, trecerile de pietoni și stațiile de autobuz par să fi devenit un fel de marcaje de parcare.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Șoferii parchează pe trecerile de pietoni și în stații fără să clipească, sub pretextul că nu au găsit alte locuri de parcare, iar, dacă le atragi atenția, riști să te înjure, să te scuipe sau chiar unii, mai temperamental, să îți dea și vreo două. Iar aceste lucruri, încălcări ale legii se petrec, pe străzi din centrul orașului, fără ca cei care le săvârșesc să fie deranjați de vreun polițist de la Brigada Rutieră, de la Poliția Locală a Primăriei Capitalei sau de cea a Sectorului 1, în cazul de față.

Nu mai vorbim despre blocarea trotuarelor de către mașinile parcate…

Ori, în aceste condiții, cum se așteaptă, oare cineva, vreo autoritate, ca oamenii să renunțe la mașinile personale? Și de ce ne mai plângem fiecare dintre noi de traficul infernal și de poluarea aerului?

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.