Un caz pozitiv de infecţie cu varianta Delta poate genera 6-7 cazuri secundare de COVID-19
Articol de arionmihaela, 1 iulie 2021, 15:01
Un caz pozitiv de infecţie cu varianta Delta poate genera până la 6-7 cazuri secundare de boală, în condiţiile în care un caz de infectare cu varianta Alfa (britanică) poate genera 3-4 cazuri secundare, iar infecţia cu tulpina iniţială din Wuhan poate genera circa două cazuri secundare de COVID-19, a declarat preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, Gheorghiţă a arătat că varianta Delta se leagă foarte uşor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare şi, prin urmare, cantitatea de virus din secreţiile respiratorii este mai crescută.
„Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor în cazul variantei Delta, comparativ cu varianta Alfa şi varianta iniţială din Wuhan, este mult mai mare. Un caz pozitiv de infecţie cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 cazuri secundare de boală, după cum un caz de infectare cu varianta Alfa, cu tulpina britanică, care în momentul acesta este dominantă, poate să genereze circa 3-4 cazuri secundare, iar infecţia cu tulpina iniţială din Wuhan genera circa două cazuri secundare de boală”, a precizat Gheorghiţă.
Potrivit acestuia, o altă particularitate a variantei virale Delta este legată de capacitatea ‘de a scăpa de sub protecţia răspunsului imun’, în mod deosebit la persoanele care au trecere prin boală, cu diverse alte variante virale.
„În circa 20-50% din cazuri persoanele care au trecut prin infecţie cu SARS-CoV-2 cu alte variante virale, în mod deosebit cu varianta iniţială din Wuhan, nu sunt suficient de bine protejate faţă de riscul de reinfecţie. Ca atare, tot ceea ce vedem în momentul de faţă în Africa de Sud – dar şi în alte ţări, precum India – vedem că în Africa de Sud de pildă, o ţară cu o rată de acoperire vaccinală de sub 5%, avem în momentul de faţă o evoluţie importantă a numărului de cazuri. Practic, se înregistrează un al treilea val important de îmbolnăviri, acesta fiind cauzat de infecţia cu tulpina Delta, în condiţiile în care primul val de îmbolnăviri a fost cauzat de tulpina din Wuhan, al doilea de tulpina sud-africană şi al treilea de tulpina Delta, ceea ce înseamnă că o mare parte dintre persoanele respective sunt persoane care fac reinfecţii”, a spus Gheorghiţă.
El spune că la nivel european în momentul de faţă este dominantă tulpina Alfa (identificată în 84% din cazurile noi de COVID, în urma secvenţierii), în timp ce tulpina Delta este regăsită în 5,8% din cazuri.
Preşedintele CNCAV a invocat datele ştiinţifice, potrivit cărora o schemă completă de vaccinare protejează într-o măsură de peste 90% faţă de boala simptomatică, risc de spitalizare, complicaţii şi deces, comparativ cu administrarea unei singure doze, care oferă o protecţie de circa 30-33% din cazuri.