„Etichetă și protocol” – o carte pentru toți!
Articol de cristina.toma, 24 iulie 2021, 12:47
Dacă vă place să faceți o bună impresie, să păstrați relații cordiale cu ceilalți , să vă faceți prieteni ușor, să nu ofensați pe nimeni chiar și fără să vreți, atunci cartea „Etichetă și protocol”, scrisă de Mariana Mion Pop și apărută la editura Neverland, este lectura potrivită pentru dumneavoastră.
Însă nu vă așteptați la o carte moralizatoare cu exemple „asa nu” și „așa da”, ci mai degrabă la o carte despre comunicare. Aceasta pentru că la fel cum spune și Mariana Mion Pop „prezentarea fizică, verbal sau în scris sunt forme de comunicare cu profund impact psihologic”.
Scrisă în trei volume, „Etichetă și protocol” se deschide prin prezentarea unor situații simple pe care le întâlnim în viața de zi cu zi, dar și a dilemelor pe care oamenii, indiferent de vârstă ori profesie, le mai au când este vorba de rezolvarea lor.
De pildă, ce facem când mergem într-o vizită acasă la cineva? Ne descălțăm să nu îi stricăm covoarele sau rămânem cu pantofii în picioare? Ori în metrou citim un ziar și un alt călător își aruncă cât poate el sau ea de discret ochii pe ziarul nostru. Ce facem? Ar fi oare o idee bună să i-l dăm atunci când coborâm din tren pentru ca acest vecin de călătorie să își poată termina articolul.
Ei bine, răspunsurile corecte sunt de cele mai multe ori altele decât ne-am imaginat. Atunci când suntem invitați în casa cuiva regulile de politețe spun că nu trebuie să ne descălțăm, iar pentru a doua situație aflăm că nu este deloc politicos să ne uităm peste umăr în ziarul ori revista pe care cineva le citește.
Volumele cărtii „Etichetă și protocol” sunt structurate pe situații și moduri de comunicare. Primul volum este dedicat modurilor în care ne prezentăm: fizic, verbal sau scris, fiecare dintre aceste moduri are regulile lui. În primul caz vorbele se măsoară cu ajutorul sentimentelor generate de ele.
Prezentarea fizică la ușa cuiva are regulile ei pentru a nu fi percepută drept o încercare de manipulare, iar în cazul unei prezentări scrise trebuie să știm ce transmitem printre rânduri dar să și citim printre rânduri atunci când altcineva doreste să ni se preznte în acest mod.
În volumul doi este tratată pe larg comunicarea non verbală în diverse situații, la evenimente de familie și în afara ei dar și cum să prevenim unele situații care, deși nu au omorât pe nimeni, i-au pus pe mulți în situații jenante.
Volumul 3 este dedicat comunicării subliminale, iar aici vom afla care sunt, de pildă, regulile de politețe atunci când trebuie să ne desfășurăm activitatea atunci când suntem în telemuncă. Însă, vom afla și despre manipulare și automanipulare, precum și despre cum trebuie să acționăm în unele situații limită.
Mariana Mion Pop pornește de la situații pe care le întâlnim în viața reală, iar explicațiile pe care le dă precum și soluțiile sunt simple și clare. Se pot spune multe despre cartea „Etichetă și protocol” dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.