Capitala se pregătește pentru un al patrulea val al pandemiei
Articol de bucurestifm, 30 iulie 2021, 13:51
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat astăzi că autoritățile se așteaptă la 1.600 de cazuri zilnice, în toamna acestui an.
Acesta spune că trebuie pus accentul pe vaccinarea personalului sanitar pentru a nu fi afectat de următorul val al pandemiei de COVID-19 şi că va fi realizată o campanie de informare.
„Şedinţa de astăzi este cauzată de faptul că deja a început să crească numărul de cazuri în ultimele două săptămâni. De la o incidenţă foarte mică, de 0,03 la mie, am ajuns 0,1 la mie. Este încă o incidenţă mică, dar s-a triplat practic în ultimele două săptămâni. Am ajuns de la între 6 şi 14 cazuri până la 40 de cazuri. A fost un vârf de 54 de cazuri zile trecute şi am discutat posibilele măsuri: o dată – de creştere a rezilienţei; şi asta înseamnă de protejare a medicilor, personalului care asigură îngrijirea, în aşa fel încât dumnealor să-şi poată efectua atribuţiile şi în momentul în care valul va creşte. INSP estimează undeva la mijlocul lunii septembrie vor fi foarte multe cazuri, cam 1.600 de cazuri pe zi, ceea ce e foarte mult. Până la acel moment trebuie să ne pregătim, cel puţin în Bucureşti, pentru că estimăm că pe Bucureşti-Ilfov vor fi cam jumătate din cazuri şi atunci trebuie să ne pregătim pentru ca sistemul sanitar să facă faţă”, a spus Alin Stoica.
Alin Stoica a mai precizat că valul 4 al pandemiei va fi al nevaccinaţilor şi că în Bucureşti, în afară de cei care nu s-au imunizat, mai sunt şi oameni care au trecut prin boală.
‘”Asta înseamnă că probabil suntem la peste jumătate imunizare, e insuficient pentru a asigura o imunitate de turmă. Am văzut că nici 80% vaccinare nu asigură neapărat imunizare, însă asigură faptul că nu va exista presiune pe spitale, dacă vom ajunge la o rată de vaccinare suficient de mare şi evident că rata mortalităţii va fi mult mai mică”, a declarat prefectul Capitalei.
Rata de vaccinare împotriva COVID-19 în rândul medicilor din Bucureşti, potrivit prefectului, e destul de mare, anume 90%, însă, în rândul restului personalului sanitar, aceasta e mai mică (circa 60%), ca atare referitor la aceştia trebuie insistat cu imunizarea. Alin Stoica a spus că, dintre cei nevaccinaţi care au răspuns unui sondaj al ASSMB, circa 7% sunt medici, restul personal auxiliar. Principala concluzie a fost că personalul auxiliar nu este suficient informat.
Grupul pentru Comuniare Strategică a anunţat, vineri, alte 153 de noi îmbolnăviri COVID şi un deces în ultimele 24 de ore.