Consilierii locali refuză să își asume procesul împotriva Romprest pierdut de către Primăria Sectorului 1!
Articol de Mircea Apostolescu, 10 august 2021, 15:49
Consilierii locali de la Sectorul 1 au refuzat, practic, astăzi, să acorde un mandat retroactiv primarului Clotilde Armand, în procesul pierdut împotriva operatorului de salubritate.
Contractul de delegare a serviciului public de salubritate, pe care primarița din Banu Manta îl atacase, este încheiat între Consiliul Local al Sectorului 1 și Compania Romprest. Fapt pentru care instanța a respins acțiunea Primăriei Sectorului 1 pentru lipsa de calitate procesuală, întrucât aceasta nu este parte în contractul atacat.
Ce le cerea Clotilde Armand consilierilor locali…
Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local al Sectorului 1, convocată de către edilul Clotilde Armand, s-a aflat un „Proiect privind însuşirea cererii de chemare în judecată ce constituie obiect al dosarului nr. 12115/3/2021” şi mandatarea primarului Sectorului 1 în vederea reprezentării Consiliului Local Sector 1 în dosarul respectiv „şi în orice demers judiciar care are ca scop exercitarea dreptului de control privind modul de formare a tarifelor pentru activităţile specifice serviciului public de salubrizare, în conformitate cu hotărârea nr. 128/24.06.2021 a CL Sector 1”.
Potrivit proiectului, consilierii locali ar fi urmat să își însușească „cererea de chemare în judecată ce constituie obiect al dosarului nr. 12115/3/2021. Totodată, se ratifică actele întocmite de primarul Sectorului 1, prin reprezentant convenţional, în numele Consiliul Local Sector 1″ , în cadrul dosarului menţionat.
Primarul Sectorului 1 ar fi urmat să primească mandat să reprezinte Consiliul Local Sector 1 în dosarul respectiv în toate fazele procesuale, inclusiv pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, mandat ce urma să fie exercitat direct sau prin reprezentant convenţional, în condiţiile legii.
De asemenea, potrivit proiectului, primarul Sectorului 1 ar fi fost mandatat „să promoveze orice demers judiciar care are ca scop exercitarea dreptului de control privind modul de formare a tarifelor pentru activităţile specifice serviciului public de salubrizare, în conformitate cu hotărârea 128/24.06.2021 a CL Sector”.
Potrivit raportului de specialitate al Direcției Juridice a Primăriei Sectorului 1, se invoca faptul că, prin sentinţa civilă nr. 2024/23 iulie 2021, pronunţată în dosarul nr. 12115/3/2021, Tribunalul Bucureşti a dispus: „Admite excepţia lipsei calităţii primarului Sectorului 1 de reprezentant al CL Sector 1. Anulează cererea de chemare în judecată formulată în numele CL Sector 1 pentru lipsa calităţii de reprezentant”.
„Pentru a acoperi lipsa calităţii de reprezentant al primarului, se poate proceda la însuşirea cererii de chemare în judecată şi a actelor de procedură încheiate de primarul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti, operând, în acest fel, o ratificare a actelor juridice efectuate de primarului Sectorului 1, în numele autorităţii publice deliberative care nu are atribuţii de reprezentare în faţa instanţelor de judecată”, se arată în referatul de specialitate.
Amendamentele PNL adoptate de către Consiliul Local…
Prin cinci amendamente formulate de câtre grupul de consilieri locali ai PNL, citite de către viceprimarul Ramona Porumb și adoptate de către majoritatea consilierilor, Legislativul din Banu Manta a refuzat, practic să își asume eșecul Primăriei Sectorului 1 din faza procesuală a fondului.
În această fază, instanța a decis în favoarea operatorului de salubritate din Sectorul 1.
Consilierii i-au acordat edilului Clotilde Armand mandat pentru a reprezenta Consiliul Local începând cu data de astăzi.
După cum preciza președintele de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniel Ciungu (PNL), consilierii nu își pot asuma retroactiv responsabilitatea pentru procesul pierdut, proces pentru care nu li s-a cerut un mandat.
Mai mult decât atât, aleșii locali pun condiția ca toate actele și înscrisurile folosite de către primarița din Banu Manta în procesul împotriva Romprest să respecte prevederile contractului de delegare a serviciului de salubritate încheiat între Consiliul Local și operatorul din Sectorul 1.
Printr-un alineat final nou introdus, consilierii locali precizează că eventualele prejudicii produse prin posibila pierdere a procesului cu Romprest vor cădea în sarcina primarului și a aparatului său de specialitate.
Hotărârea a fost adoptată cu 24 de voturi pentru, 2 abțineri și în vot împotrivă.
Avocatul Georgiana Raluca Trandafir, angajat de către edilul Armand să reprezinte Primăria Sectorului 1 în procesul împotriva operatorului de salubritate a susținut în fața consilierilor locali că, prin amendamentele adoptate, primarul va avea mandat de a reprezenta Consiliul doar în faza apelului. Însă primarul va rămâne neacoperit de mandat pentru faza procesuală a fondului.