Ioana Mihăilă: „Doar vaccinarea va limita efectele acestui val”

Amploarea valului 4 al pandemiei de COVID-19 depinde de câți dintre noi ne vom vaccina, a afirmat marți ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, într-o conferință de presă comună cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Anul trecut pe vremea aceasta aveam în jur de 1.000 de cazuri pe zi. Pregătirea spitalelor, alături de măsurile de protecție, erau singurele lucruri pe care le puteam face. 

Intensitatea valului 4 și modul în care spitalele vor acționa și pacienții non-Covid vor putea să fie tratați depinde de fiecare dintre noi, de alegerea noastră de a ne vaccina.

Am avut mai multe teleconferințe cu reprezentanții DSP și ai unităților sanitare din fiecare regiune.

Am solicitat numărul de paturi maxim disponibil la fiecare unitate sanitară și ordinea în care punerea la dispoziție a acestor paturi se face în fiecare secție. Am solicitat și necesarul de personal și vom trata cu celeritate cererile de detașare.

Pandemia cu varianta Delta afectează într-o măsură mai mare tinerii și copiii. Am solicitat numărul maxim de paturi pentru copii.

Acum avem 340 paturi ATI adulți, iar DSP-urile au raportat că pot pune la dispoziție un număr maxim de 110 paturi ATI copii și pot crește numărul de paturi de îngrijire copii până la 1.600. Copiii pot fi tratați și în secțiile de adulți, spune ministrul Sănătății.

Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat că „lockdown cum a fost înainte (la începutul pandemiei – n.red.) nu se preconiează”. De asemenea, acesta a ținut să precizeze că România nu a avut un lockdown atât de dur ca alte țări.

Totuși, ședul DSU a specificat că, în funcție de rata de infectare, în anumite zone accesul ar putea fi restricționat.

„Este suficient un contact de 2-3 minute fără mască pentru infectare”, a atras atenția Raed Arafat, cu referire la tulpina indiană Delta.

„Începând de săptămâna viitoare vom crește capacitatea Centrului de conducere a intervenției. Vom reactiva grupa medicală permanentă care să ajute la transfer sau sprijin cu spitalele. Vom începe săptămânal o conferință de presă cu participanți din toate instituțiile care au rol în combaterea pandemiei. Avem unitățile modulare pe care le vom reactiva. Săptămânal vom prezenta un raport privind situația pandemiei”, a declarat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.