31 august – Ziua Limbii Române

Sărbătorim azi, în România, Ziua Limbii Române.
Limba română este una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. 

Cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română:

  • folosirea lui „decât” în loc de „doar” sau „care” în loc de „pe care”, acestea sunt cele mai frecvente greșeli gramaticale. „Mi-ar place”/„mi-ar plăcea”. Mulți oameni folosesc forma greșită a formei de condițional optativ a verbului a plăcea. Corect se spune mi-ar plăcea, iar forma corectă de infinitiv este a plăcea, nu a place.
  • „Decât” în loc de „doar”. ,,decât” se folosește doar alături de negație. „Nu am decât un măr”. În alte sensuri, doar se folosește singur. „Am doar doi lei”. Când există construcții negative se folosește decât, spre deosebire de doar, care se folosește fără negație.
  • Pleonasme. De la coboară jos, mai repetă încă o dată, avansați în față și multe altele, sunt doar câteva exemple de pleonasme folosite la ordinea zilei. Pleonasmul se referă la o greșeală gramaticală ce constă în alăturarea a două cuvinte sau expresii care repetă inutil aceeași idee.
  • „Vroiam” în loc de „voiam”. Verbul a vrea este diferit de a voi.  Mulți oameni folosesc vroiam, vroiai etc. Acest verb este o îmbinare a celor două.
  • „Datorită” și „din cauza”. Spunem datorită când ne referim la o întâmplare fericită. Un mijloc prin care cineva a obținut ceva sau datorită căruia s-a întâmplat ceva bun. Nu se poate vorbi despre „un accident datorită vitezei”, ci doar „un accident din cauza vitezei”.  Folosim „din cauza” pentru evenimente nefericite și pentru a acuza/a învinovăți o persoană/circumstanță/motiv etc.
  • „Care” în loc de „pe care”. „Este cartea care am vrut-o”, o construcție complet greșită pentru că din ea lipsește prepoziția „pe”. În plus, prepoziția poate schimba sensul unei fraze/propoziții.  „Ana are o prietenă pe care o învață să numere” – „Ana are o prietenă care o învață să numere”. Dacă în primul caz subiectul învață pe cineva un lucru, în cea de-a doua construcție, subiectul este învățat să facă ceva de către al doilea subiect.
  • „Ei însele”/„ele înșiși”. Folosirea greșită a pronumelor de întărire este frecventă. Un bărbat va spune întotdeauna eu însumi, în timp ce o femeie se va referi la ea ca eu însămi. La plural feminim este ele însele, în timp ce pluralul masculin este ei înșiși. Masculin este el însuși singular și ei înșiși plural. În timp ce femininul singular este ea însăși, plural voi însevă și ele însele.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.