Ceas de colecție pentru Bicentenarul Revoluției din 1821
Articol de Mihaela Ioniță, 10 septembrie 2021, 13:50
Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a fost prezent aseară la lansarea ceasului „Tudor Vladimirescu”, realizat în ediție limitată, 200 de exemplare, proiect al Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație.
Evenimentul a fost organizat în incinta Bibliotecii Centrală Universitară Carol I din Capitală, marcând astfel 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu. La eveniment au participat, alături de senatorul Ion Iordache, persoane pasionate de istorie, orologie, colecționari și iubitori ai valorilor naționale.
Designul ceasului este conceput de Octavia și Lucian Loiș, doi tineri arhitecți din Transilvania, fondatorii brandului Șezi, recunoscuți pentru contribuția la proiectul ceasului Tissot Centenar Ediție limitată 1918 – 2018.
Cadranul ceasului „Tudor Vladimirescu” reflectă frânturi din trecutul istoric. Simbolul geometric central reprezintă o parabolă și este inspirat din mânerul sabiei lui Tudor. În același timp, la nivel lexical, parabola este o pildă care dăinuie. Cifrele chirilice amintesc de textul scris pe steagul de mătase al Revoluției din 1821, dar și pe Proclamația de la Padeș. Cercul cu reflexii albastre este imaginea stilizată a inelului din aur primit de Tudor Vladimirescu de la părinții lui. Romburile reprezintă pandurii, care protejează întregul dans al elementelor din cadran. Îmbinând tradiția cu inovația, acest ceas te poartă prin momente care au influențat prezentul.
Cu acest prilej, asociația a lansat proiectul CU ROST, umbrela sub care vor fi puse toate inițiativele organizației. Cele două sute de ceasuri sunt produse într-o fabrică din Elveția, și sunt lansate sub brandul Tavannes. Brandul este cunoscut în România fiind fabrica unde a fost realizat un ceas de buzunar pentru pionierul aviației Aurel Vlaicu ori ceasuri cronograf de buzunar, cu telemetru, pentru Armata Română, în 1940. Asamblarea ceasului se face în România, de către Antic Horologivm, companie fondată de cunoscutul ceasornicar Mihai Ceciu.