Silvia Vlăsceanu (Expert în energie): ”Nu liberalizarea este procesul care a dus la scumpirea facturilor”

Despre scumpirile înregistrate la facturi, ce se întâmplă și ce se poate face au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Silvia Vlăsceanu, Expert în energie, invitată în Matinalul ”Bună dimineața, București!”, pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.

”Prețul energiei și a gazelor se formează în baza cererii și ofertei. Făcând parte din marea familie europeană ne-am asumat niste angajamente. Unul dintre el este Europa care dorește să fie un exemplu și să reducă emisiile de noxe, să introducă măsuri de eficiență. Sunt fel și fel de angajamente foarte abițioase, dar care costa. Până la urmă și fondurile europne care vin sub diverse fonduri, vin pentru a sprijini aceste asumări ale Europei, dar cu ceea ce presupun în spate: costuri mai mari pentru energia verde. Aici e contradicția. Ne imaginăm că energia verde e ieftină. Însă, nu este una ieftină. În acest moment doar Europa este cea care are astfel de angajamente mai mult decât ambițioase, aproape imposibil de realizat pe termen mediu”, explică Silvia Vlăsceanu.

Dacă vrei să afli cum analizează comparat Europa cu alte continente, ce spune despre liberalizarea facturilor, cum ar putea fi ajutat consumatorul care riscă să nu poată achita facturile mărite, ce este de făcut, VEZI VIDEO!

”Vrem să fim un exemplu și ne costă. Dar, până la urmă lucrurile se reglează din mers. Însă România nu are pregătit în acest moment faptul că nu putem renunța dintr-o dată la anumite capacități. Nu avem capacitatea de producere a energiei și gazelor naturale. Noi nu am pregătit acest moment 2030. Știam de aceste angajamente înainte de a adera la UE. Investițiile în energie durează ani, decenii. Nu liberalizarea este procesul care a dus la scumpirea facturilor. Scumpirile au venit în toată Europa. Venim după o perioadă în care economia scăzuse. Anul 2020 a fost un regres. Toate procesele trebuie pregătite, inclusiv relația cu consumatorul. În toate țările UE există diverse scheme de sprijin pentru diverse tipuri de consumatori. Nu este gândit un sprijin pentru acest tip de consumator. Sunt permise ajutoarele, doar că trebuie să vii cu propunerea propriu-zisă”, punctează Expertul în energie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.