Lasă-te cucerit de Art Safari!
Articol de dianamatei, 14 septembrie 2021, 16:00
Cel mai iubit eveniment de cultură din Bucureșți este aici.
Art Safari se deschide pe 16 septembrie.
Dacă iubiți arta, mergeți pe Lipscani, la Palatul Dacia-România și ARCUB Hanul Gabroveni.
Directorul Art Safari, Ioana Ciocan, n-a dezvăluit decât o mică parte di ceea ce veți vedea acolo.
„Va fi o surpriză; vor fi cele mai importante expoziții pe care le-a făcut Art Safari până acum; 200 de lucrări. Expoziția Constantin Piliuță ne aduce în contemporan, emtionanta. Avem 4 expoziții împărțite în mod egal. Eroii sunt în Palatul Dacia: Samuel Mützner, Superheroes/Antiheroes, Seducție și triumf în artă Femei-artist în România. Există 4 expoziții pe gustul fiecăruia. Noi sugerăm un traseu iar oamenii vor descopri lucruri interesante în toate cele 4 expoziții. Sunt și proteste pentru că oamenii sunt reticenți la schimbare. Avem tot feluri de lucrări.”
Oamenii iubesc arta. Contrar, poate a ceea ce credem mulți dintre noi. Iar perioada în care nu am avut acces la ea, fizic, și-a spus cuvântul.
„Am descoperit cât de importante sunt concertele, muzeele, bibliotecile. Numărul vizitatorilor va crește de la an la an. Tinerii care vin la Art Safari ne fac să ne gândim că viitorul arată foarte bine. Anul acesta avem concerte, muzică bună…și tururi ghidate”.
O muncă titanică pentru încântarea ochiului. Procesul este unul lung și meticulos.
„Fiecare ediție se pregătește înainte de a se încheia cea în desfășurare. Prima dată stabilim ce artist vrem să prezentăm publicului, apoi căutăm persoana cea mai potrivită să curateze. Pe urmă începe munca de cercetare și investigare; colecții depozitate sau expuse. Urmăm modelul marilor muzee. Avem 80-100 de lucrări. Am avut lucrări și din Australia. Toate lucrările au pază, sunt asigurate…”.
Ioana și Art Safari au și un premiu special. Și nu de la oricine, de la șeful statului. Iar momentul a fost prins din pensulă.
„Există o lucare care redă momentul în care preiau medalia de la Klaus Iohannis. E o recunoaștere a muncii noastre. Nu există șansă, există muncă. Trebuie să muncim pentru ceea ce ne dorim. Este complicat dar merită efortul. Adrian Ghenie este un artist care se vinde foarte bine; este admirat pe scena de artă. Însă mai sunt și alții pe care îi veți găși pe Lipscani”.
Și de ce nu ne-am face și noi mini colecția noastră de artă?
Nu trebuie decât să mergem cu metroul.
Cumpărăm cartele, facem colecția și câștigăm și premii.
„Este un proiect care te provoacă să cumperi cât mai multe cartele de metrou și să ti faci colecția ta de artă. Apoi se scanează cu telefonul și vedeți ce premii câștigați. Coborâți în stațiile de metrou și luați cartele”.
Și nu uităm: „Arta este tinerete fără bătrânețe și viață fără de moarte”.