Fact check: Atenție la datele de cercetare denaturate!

În spațiul media din România a circulat în această perioadă un articol online în care se susține în mod greșit că persoanele vaccinate împotriva COVID-19 au o încărcătură virală SARS-CoV2 de 251 de ori mai mare decât persoanele nevaccinate.
Aceasta este o informație falsă, rezultată din interpretarea greșită a unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Oxford și publicat în prestigioasa revistă științifică ”The Lancet”, spune Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

De fapt, autorii studiului afirmă cu totul altceva, și anume că personalul medical vaccinat împotriva COVID-19, dar infectat cu tulpina Delta a acestui virus are o încărcătură virală mai mare decât persoanele infectate cu tulpinile mai vechi ale acestui virus.
Nu se face o comparație între vaccinați și nevaccinați.

De unde a pornit acest fake news?

Conform jurnaliștilor de la Agenția France Presse, această interpretare greșită a studiului a fost publicată de către o organizație specializată în advocacy anti-vaccin, Children’s Health Defense.
Informațiile înșelătoare au fost semnate de către Peter McCullough, un medic din SUA care a mai făcut afirmații inexacte despre vaccinare și în alte ocazii.
Informațiile înșelătoare au fost preluate rapid în social media, inclusiv în România.

Autorii studiului au fost nevoiți să publice o declarație de presă în care să clarifice această reprezentare denaturată a datelor de cercetare publicate de către ei.
Aceștia au denunțat ”interpretarea falsă” a studiului și au precizat următoarele, citez: ”Similar cu datele din studiile menționate anterior, am arătat că infecțiile variantei Delta la personalul medical complet vaccinat au fost asociate cu încărcături virale ridicate și, într-adevăr, au fost de 250 de ori mai mari decât la persoanele infectate cu tulpinile originale. Diferențele de încărcare virală sunt determinate de capacitatea variantei Delta de a provoca încărcături virale mai mari; nu au nimic de-a face cu starea de vaccinare a individului infectat.[…] Există dovezi copleșitoare privind eficacitatea vaccinurilor în prevenirea bolilor severe și a decesului cauzat de COVID-19. Studiul nostru nu oferă dovezi contrare. Susținem cu tărie vaccinarea ca instrument critic împotriva COVID-19 și consecințele teribile ale pandemiei.” Am încheiat citatul.

Pornind de la această situație, îți recomand să manifești prudență în fața titlurilor alarmiste, care fac referire la diverse studii. Te sfătuiesc să verifici credibilitatea lor astfel:
• Verificând unde și când a fost publicat studiul respectiv;
• Citind studiul în original, dacă ai acces la el;
• Verificând afirmațiile despre studiu pe Google sau din alte surse, pentru a vedea dacă și în ce condiții au fost demontate de către fact-checkeri, specialiști și alți oameni de știință.

Râmâi pe BucureștiFM, sursa sigură de informații!

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a

Sursa: Facebook.com

întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.