VIDEO: Cristina Lupu, CJI – Presa publică este despre oameni și pentru oameni!
Articol de Vicentiu Andrei, 22 septembrie 2021, 17:53
Trăim într-o perioadă în care presa joacă un rol foarte important în viața noastră, iar ”fake news ul” este tradus de publicul de toate vârstele. European Broadcasting Union (EBU) a prezentat recent rezultatele a două cercetări asupra instituțiilor publice de presă: Democracy & Public Service Media, respectiv Trust in Media 2021.
În întreaga Europă, radioul este pe primul loc în topul încrederii populației!
Cristina Lupu, director executiv CJI, recunoaște popularitatea radioului și gradul lui mărit de penetrare în teritoriu, dar atrage atenția asupra categoriilor de vârstă care ascultă radioul. Tinerii nu sunt aproape de acest mediu de informare.
Radioul și televiziunea publice ajung acolo unde alții nu ajung și tocmai de aceea este importante ca ele să fie de încredere și echilibrate.
”Eu cred foarte mult în presa locală! Fără ea, nu există presă națională!” spune directorul executiv CJI Cristina Lupu.
Instituțiile de presă locale cunosc mai bine problemele comunităților și le pot aborda extins în programele lor, așa cum este nevoie să se întâmple. Singurul loc unde nu se întâmpla așa este Bucureștiul, unde problemele locale sunt acoperite de cele naționale, și din pricina faptului că aici funcționează instituțiile centrale.
Cu cât presa este mai populară într-o țară, cu atât mai implicați sunt cetățenii în viața publică.
Cristina Lupu a adus în discuție un studiu din SUA care arată că acolo unde presa locală nu prea mai există, a scăzut interesul cetățenilor pentru participarea la viața publică și au crescut abuzurile din bani publici.
Presa publică este despre oameni și pentru oameni!
Este o legătură directă între finanțarea transparentă și sănătoasă și credibilitatea presei în ochii publicului, arată studiul Democracy & Public Service Media. Eliminarea taxei radio-tv, spune Cristina Lupu, a distrus legătura dintre presă și public și a permis politicienilor să aibă o atitudine de ”șef pe plantație”. De aceea, este foarte important ca publicul să nu uite ca mediile publice sunt despre oameni și pentru oameni. Taxa ar trebui să existe și să fie chiar mai mare, pentru că ajută publicul să fie mai bine informați. Asta, în egală măsură, trebuie să fie dublată de răspunderea și responsabilitatea oamenilor din insitutiile publice, care ar trebui să știe că sunt în slujba cetățenilor și nu în slujba politicienilor aflați vremelnic la guvernare.
95% din țările UE privesc cu neîncredere zona online
Cristina Lupu este sceptică în privința acestei statistici care reiese în cercetarea Trust in media 2021. Dacă privim online-ul ca mediu de difuzare, atunci credibilitatea este data de produs și nu de mediul de transmitere a informației.
Educația media este esențială!
Centrul pentru Jurnalism Independent desfășoară cursuri de educație media pentru profesori, pentru ca aceștia să utilizeze informațiile în discuțiile cu elevii. E bine să citești/asculți/privești cât mai mult, dar este esențial să-ți pui întrebări, spune Cristina Lupu.
Urmăriți o discuție despre presă și societatea civilă, despre încredere și dezinformare: Cristina Lupu, director executiv CJI, în dialog cu Flavia Voinea.