Ascultă Radio București FM Live

Birocratia romaneasca exaspereaza chiar si Bruxelles-ul

Birocratia romaneasca exaspereaza chiar si Bruxelles-ul

Articol de , 20 august 2014, 16:44 / actualizat: 20 august 2014, 19:48

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, a afirmat astazi, la Alba Iulia, că o problemă generală, discutată de altfel şi cu autorităţile române, este aceea a „apetenţei” ţării noastre de a fi “mai catolică decât Papa” în privinţa procedurilor birocratice legate de finanţările europene, în condiţiile în care acestea “vin deja destul de complicate de la Bruxelles”.

“Aş vorbi de o problemă generală, pe care, de altfel, am discutat-o şi cu autorităţile române de mai multe ori, aceea a apetenţei României de a fi mai catolică decât Papa în privinţa procedurilor legate de finanţările europene. Se ştie că aceste proceduri deja vin destul de complicate de la Bruxelles. Noi suntem însă conştienţi de faptul că povara birocratică este prea mare şi, de aceea, pentru noua perioadă 2014-2020, am introdus mai multe măsuri de simplificare. Facem, în acelaşi timp, un apel la autorităţile române să meargă în aceeaşi direcţie, de simplificare, şi, în niciun caz, să nu complice şi mai mult lucrurile”, a declarat Angela Filote.

Ea a menţionat că este vorba aici, în principal, de o problemă de capacitate a administraţiei publice care se ocupă de managementul finanţărilor europene la nivel central.

“Avem mai multe semnale că problema aceasta este înţeleasă şi se iau măsuri de simplificare şi din partea autorităţilor române. Desigur, ceea ce aşteptăm este ca dincolo de aceste declaraţii de intenţie să vedem nişte măsuri concrete care vor ajuta la creşterea ratei de absorbţie a finanţărilor, pe de o parte, şi, de pe altă parte, poate o mai bună calitate a acestor finanţări. Pentru că, până la urmă, nu ne interesează numai să fie cheltuiţi banii cu orice preţ, ci ei să producă acea schimbare pozitivă pe care şi-o doreşte şi cetăţeanul”, a spus Angela Filote.

Întrebată dacă există şi un termen până la care s-ar realiza aceste măsuri, ea a menţionat că acesta este legat direct de ciclul de viaţă al noii perioade financiare, 2014-2020.

“Deci, ar trebui deja de anul acesta să vedem că s-a creat cadrul atât legislativ, cât şi de măsuri operaţionale care să permită o simplificare a finanţărilor europene în România” a precizat şefa Reprezentanţei CE în ţara noastră.

Angela Filote a subliniat că, în condiţiile în care există şi alte state care folosesc finanţări europene şi cu rezultate mult mai bune, ar trebui să se apeleze la experienţa acestora.

“’Unul dintre avantajele de a fi membru în Uniunea Europeană este tocmai aceasta că poţi să-i întrebi pe cei care au de-a face cu aceleaşi reguli: ‘cum aţi reuşit voi, cu aceste reguli ale jocului, să folosiţi finanţările europene”, a spus Angela Filote.

Ea nu a dorit să se de pronunţe dacă este mulţumitor gradul de absorbţie.

“Mă pronunţ pe situaţia care este la zi şi este bineînţeles nesatisfăcător acest grad. România este pe ultimul loc. Există şi explicaţii foarte obiective. Nu trebuie să uităm de unde a plecat România, pentru că a plecat un pic mai de departe decât celelalte state membre”, a afirmat şefa Reprezentanţei CE în ţara noastră.

Angela Filote a apreciat că, pe de altă parte, există şi un paradox.

“E o mare nevoie de finanţare publică. De multe ori ni se spune că nu se pot rezolva toate problemele pentru că nu sunt bani. Şi rămân bani publici care vin de la Uniunea Europeană necheltuiţi. Deci aici, undeva, între aceste două repere trebuie găsite nişte soluţii, inclusiv pe plan naţional, astfel să crească rata de absorbţie. Şi spun plan naţional, pentru că, din partea noastră, a Comisiei Europene, noi ne-am făcut treaba, deci am simplificat major cadrul legislativ şi procedural pe noua perioadă şi aşteptăm să vedem acelaşi lucru şi din partea autorităţilor române”, a declarat şefa Reprezentanţei CE în România.

Ea a semnalat faptul ca regulile care se stabilesc să fie discutate înainte cu beneficiarii de finanţări, astfel încât cea mai bună experienţă acumulată în primii şapte ani de aderare să producă lecţiile care să îmbunătăţească noua perioadă de finanţare.

“’De altfel, am văzut mai multe măsuri luate de Ministerul Fondurilor Europene care ar putea să simplifice puţin viaţa beneficiarilor de finanţare’, a conchis Angela Filote.

 

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Economie marți, 21 decembrie 2021, 18:14

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!

Prima staţie verde pentru reciclarea de PET-uri, sticle, doze de aluminiu şi deşeuri electrice şi electrocasnice funcţionează la un hipermarket...

Prima staţie verde pentru reciclare, în Bucureşti!
Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Economie marți, 7 septembrie 2021, 18:38

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!

Moneda europeană a trecut de 5 lei la ghişeele principalelor bănci comerciale din România, conform cotaţiilor disponibile pe paginile de...

Cotația euro trece de 5 lei la ghișeele băncilor!
Începe programul Rabla 2021!
Economie marți, 20 aprilie 2021, 17:27

Începe programul Rabla 2021!

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie, iar programele Rabla 2021, Rabla Plus...

Începe programul Rabla 2021!
Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 15 iulie 2020, 11:53

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei urmează să primească...

Bonuri de masă pentru beneficiarii pensiei sociale minime garantate
Economie miercuri, 18 martie 2020, 14:24

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic

Automobile Dacia cea mai mare companie din România, își oprește de mâine producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură de prevenție în...

Angajații de la Mioveni și Craiova întră în șomaj tehnic
Economie duminică, 25 august 2019, 10:15

Cine a clipit primul.

Asteptand data de 31 octombrie, Londra si Uniunea Europeana, asemenea unor boxeri inainte de marele meci care va fi urmarit de o lume intreaga cu cea...

Cine a clipit primul.
Economie luni, 29 iulie 2019, 10:12

Alternativa lui Boris Johson?

La doar cateva zile dupa ce a ocupat postul de sef al guvernului de la Londra (si a fost felicitat ca atare de guvernele europene si de Bruxelles )...

Alternativa lui Boris Johson?
Economie joi, 25 iulie 2019, 10:13

Dilema Boris Johnson

Boris Johnson a fost desemnat oficial, miercuri, prim-ministru al Marii Britanii de catre regina Elisabeta a II-a. Conform comunicatului oficial al...

Dilema Boris Johnson