Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de film KINOdiseea va avea loc la București!
Articol de Andra Radu, 24 septembrie 2021, 09:58
Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr va avea loc la București, între 24 și 28 septembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, și Parcul Național. Intrarea la toate evenimentele este liberă.
Vreme de doisprezece ani, KINOdiseea a adus în atenția publicului bucureștean filme în premieră în Europa de Sud-Est sau România, cele mai noi filme pentru copii, apreciate de publicul internațional și de criticii de film din întreaga lume, premiate la festivaluri internaționale precum Berlin, Sundance sau festivaluri de profil cu tradiție, producții cu tematici educative și sociale, care nu intră în rețeaua clasică de distribuție.
Anul acesta, competiția de lungmetraje pentru copii între 3 și 14 ani, familie și profesori – KINOdiseea Junior aduce pe marile ecrane de la Cinema Gloria și Cinema Eforie, 11 filme premiate la Berlinale și alte festivaluri importante de film pentru publicul tânăr, precum Zlin, BUFF, Kristiansand sau Kiev.
7 dintre aceste filme se află în competiția internațională KINOdiseea Junior iar patru dintre acestea sunt filme aflate în competiție la ediția restrânsă de anul trecut, reluate pentru ca un număr mai mare de copii să aibă posibilitatea de a le urmări.
În Parcul Național, în parteneriat cu evenimentul Asia Fest, publicul va putea urmări și 3 animații aclamate, semnate de iconicul regizor japonez și cofondator al Studiourilor Ghibli, Hayao Miyazaki.
Deschiderea de gală a festivalului va avea loc pe 24 septembrie, de la ora 19:00, la Cinema Gloria, cu filmul românesc STRĂJERII DELTEI, în regia lui Liviu Mărghidan, în prezența regizorului, actorilor și a altor membri ai echipei de filmare.
Trei dintre filmele aflate în competiția acestei ediții sunt realizate de regizori ale căror filme anterioare s-au aflat în selecția oficială a festivalului KINOdiseea în anii trecuți și care s-au aflat la București în trecut, ca invitați speciali la KINOdiseea – regizorul danez Martin Miehe Renard, regizorul ceh Petr Oukropec și islandezul Bragi Thor Hinriksson.
Filmele aflate în competiția KINOdiseea #13 sunt:
Filmul norvegian SISTERS/ SURORILE – Vara în care ne-am descoperit superputerile, în regia lui Silje Salomonsen și a lui Arild Østin Ommundsen, cel mai apreciat film european pentru copii al anului, premiat în cele mai multe dintre festivalurile la care a fost selecționat, Vara în care ne-am descoperit superputerile spune povestea a două surori foarte diferite între ele, Vega (9 ani) și Billie (5 ani) care pleacă într-o excursie în sălbatica natură norvegiană împreună cu tatăl lor.
Aventura lor este cât se poate de distractivă, însă tatăl se accidentează și se rănește, iar cele două fete trebuie să găsească ajutor, înfruntând animalele sălbatice, una pe cealaltă și propriile lor temeri, în cele din urmă, ajungând să își salveze singure tatăl.
MARTIN ȘI PĂDUREA MAGICĂ, co-producția ceho-slovacă în regia lui Petr Oukropec, care îl are ca personaj principal pe Martin, un băiat de la oraș care își petrece vara într-o tabără aflată în pădure. I se pare enervant să nu aibă acces la internet însă uită complet de acest lucru atunci când descoperă că în pădure există creaturi care au nevoie de ajutorul lui pentru a opri proiectele de construcție care se demarează în zonă. Un film inteligent și plin de aventuri, în jurul tematicii protejării mediului înconjurător.
CALAMITY – COPILĂRIA MARTHEI JANE CANNARY este un alt highlight al acestei ediții, o co-producție francezo-daneză semnată de Rémi Chayé, laureată a premiului pentru Cea mai bună animație la European Film Awards 2020 și câștigătoare a numeroase premii în festivalurile de film pentru publicul tânăr din întreaga lume.
În 1863, în SUA, Martha are 12 ani iar familia ei se îndreaptă către vest, într-o căruță cu coviltir, în căutarea unei vieți mai bune. După ce tatăl ei se rănește grav într-un accident, Martha trebuie să preia responsabilitatea de a avea grijă de frații ei mai mici, învățând totodată să conducă și căruța. Niciodată nu s-a simțit mai liberă și mai curajoasă. Odată ajunsă în vest, se descoperă pe sine, împreună cu o lume care o transformă și îi confirmă personalitatea unică, dezvăluind-o pe legendara Calamity Jane.
BUSTER’S WORLD/ LUMEA LUI BUSTER, în regia lui Martin Miehe-Renard, relatează pe marele ecran povestea lui Buster (11 ani), care nu își pierde niciodată simțul umorului – este optimist și ambițios și își dorește să devină unul dintre cei mai mari magicieni pe care i-a văzut Danemarca.
Visul lui cel mai mare este să câștige concursul de talente așa că se antrenează în fiecare zi alături de bătrânul său prieten, Dl. Larsen, care este un bun cunoscător al magiei. Cu toate acestea, Buster are câteva obstacole de depășit, mai ales că bătăușul școlii, Simon-Olaf nu este doar cel mai acerb concurent din concurs, ci își dorește de asemenea să o cucerească pe Joanna, fata de care Buster este îndrăgostit. Lucrurile se complică și mai mult atunci când sora sa cu dizabilități îi cere ajutorul, iar sănătatea domnului Larsen se deteriorează.
SPACE BOY, în regia lui Olivier Pairoux, este un film belgian despre Jim, un băiețel talentat de 11 ani, care trebuie să participe la o competiție a tinerilor pasionați de știință, împreună cu noua sa colegă de clasă, Emma. Jim o convinge ca împreună să construiască în secret un balon cu aer cald. Încercând să îndeplinească dorința tatălui său de a ajunge în spațiu, Jim o poartă pe Emma într-o aventură care îi apropie pe cei doi.
BIRTA, în regia lui Bragi Thor Hinriksson – Birta este responsabilă și puternică și încearcă să facă rost de bani prin mijloace inedite și aventuroase, după ce o aude în treacăt pe mama ei vorbind la telefon îngrijorată, despre criza financiară și despre faptul că nu își va putea permite cheltuielile de Crăciun ale familiei. Însă nu e tocmai ușor să pornești într-un astfel de demers, atunci când ai doar 11 ani.
STRĂJERII DELTEI, filmul care deschide anul acesta festivalul, aplaudând astfel inițiativele regizorilor români de a realiza producții cinematografice adresate publicului tânăr, este un film semnat de Liviu Mărghidan, continuare a filmului STRĂJERII, prezentat în cadrul festivalului în anii trecuți, este o poveste aventuroasă despre mai mulţi copii care îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învaţă cum să supravieţuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăţă apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric și își asumă o misiune importantă.
Pe lângă filme, copiii vor putea participa la ateliere de incursiune în lumea cinematografiei, și la spectacole de magie – TEO MAGIC SHOW, cu actorul Costin Teodorescu, spectacole de pantomimă, picioroange, scenete ale unor personaje Disney, susținute de Royal Entertainment, la Cinema Gloria.
Mai multe detalii despre filmele din competiție și programul festivalului sunt disponibile pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/ și pe www.facebook.com/kinodiseea.
Accesul la eveniment este gratuit, cu respectarea normelor de prevenție Covid-19 în vigoare. Este obligatorie purtarea măștii de protecție și prezentarea Certificatului Digital Covid la intrarea în sala de cinematograf.
Acesta poate fi obținut de persoanele care: sunt vaccinate complet (de minim 10 zile), au test negativ PCR (în ultimele 72 ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore), au trecut prin boală (au ăntre a 15-a și a 180-a zi zi de la infectare).