„București: Orașul de mâine” la ARCUB!
Articol de , 24 septembrie 2021, 10:59
În contextul aniversării Zilelor Bucureştiului, ARCUB lansează duminică, 26 septembrie, seria de proiecte offline şi online „Bucureşti: Oraşul de mâine”, care include întâlniri culturale cu artişti şi profesionişti ai oraşului, un spectacol-lectură, dar și o serie de instalații participative.
Evenimentul marchează, în plus, aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea ARCUB și își propune să prezinte o perspectivă asupra unui București potențial, orașul de mâine, un oraș mai verde, mai prietenos cu locuitorii săi, un oraș în care cultura poate transforma locuri și oameni.
În acest cadru, ARCUB lansează seria de dialoguri culturale „București RE:Imaginat” – o suită de 10 întâlniri inspirate din temele strategice majore ale orașului (patrimoniu, spații verzi, lipsa spațiilor de consum cultural, relația centru-periferie etc.) care urmăresc să reconecteze și să aducă la aceeași masă specialişti din diferite zone culturale și din administrația publică care să identifice soluții și proiecte concrete pentru a răspunde acestor problematici.
Primul episod abordează tema „Spații culturale verzi” și are ca invitați arhitecți, urbaniști, antreprenori culturali, manageri de instituții publice și reprezentanți ai administrației publice care vor discuta despre modul în care aceste domenii ar trebui interconectate pentru a răspunde mai bine unor nevoi concrete ale locuitorilor orașului. Evemimentul va fi transmis live, începând cu ora 17:00, pe pagina de Facebook a ARCUB.
Evenimentul continuă cu un performance special de spectacol-lectură în aer liber, „Epopeea Participativă Bucureşti ’21”, ce poate fi urmărită live pe canalele de social media ale ARCUB, duminică, 26 septembrie, de la ora 19:00. Ziua se încheie cu o sesiune de muzică pe vinil adus la ARCUB de Vinyl, Rum, Tapas & Wine (VRTW).
Decorul evenimentelor de la ARCUB este dat de instalaţia „Bucureştiul verde” concepută de peisagistul francez Nicolas Triboi şi de instalaţia sonoră cu sunetele oraşului semnată de artista Maria Balabaş, două proiecte care prezintă, în avanpremieră, mostra unui viitor oraş reconectat la locuitorii săi prin cultură și care pot fi vizitate la ARCUB – Hanul Gabroveni în perioada 27 septembrie – 3 octombrie. În cadrul expoziţiei, vizitatorii sunt invitaţi să contribuie cu propriile amintiri fotografice despre oraş la instalaţia participativă „Bucureşti afectiv”.
Evenimentele de la ARCUB – Hanul Gabroveni sunt completate de lansarea unui nou proiect online, seria de discuţii „Oameni care deschid oraşul” pe site-ul centrului cultural ARCUB. În cadrul interviurilor, profesionişti care au inovat prin cultură destinul Capitalei stau de vorbă cu Mihaela Păun, directorul ARCUB, despre modalităţi de a deschide oraşul prin artă, urbanism şi industrii creative.
PROGRAM „Bucureşti: Oraşul de mâine”:
Duminică, 26 septembrie
17:00-18:30 | București RE:Imaginat – Spații culturale verzi, discuție moderată de Svetlana Cârstean | eveniment transmis online
Dezbaterea de duminică, 26 septembrie este o întâlnire pilot dintr-o serie de zece astfel de întâlniri și urmărește să aducă faţă în faţă opinii şi expertize ale unor specialişti care provin din diverse zone culturale și a unor profesionişti din administrația publică. Invitaţii primei întâlniri sunt arhitecţi, urbaniști, antreprenori culturali, manageri de instituții publice și reprezentanți ai administrației publice care vor discuta despre modele de reconversie a unor spații urbane în centre culturale deschise comunității. Dezbaterile culturale sunt moderate de poeta Svetlana Cârstean.
19:00-20:30 | Performance poetic „Epopee Participativă Bucureşti ’21” | eveniment transmis online
Unul dintre cele mai inedite proiecte de literatură contemporană, „Epopee Participativă Bucureşti ’21” a adunat, în anul 2015, 40 de poeţi care au scris singurul poem colectiv despre Bucureşti. În cadrul proiectului “Bucureşti: Oraşul de mâine”, poeţii care au participat la acest experiment creativ îşi dau întâlnire, şase ani mai târziu, la ARCUB pentru un spectacol-lectură alături de iniţiatoarea proiectului, Svetlana Cârstean.
20:30-21:00 | DJ set cu viniluri – VRTW de Vinyl, Rum, Tapas & Wine
VRTW este un DJ set cu viniluri, adus la ARCUB de Vinyl, Rum, Tapas & Wine, în care muzica este redată în totalitate de înregistrările analog. În încheierea evenimentelor din 26 septembrie, Vinyl, Rum, Tapas & Wine prezintă o selecție de discuri de jazz și world music din colecția personală.
27 septembrie – 3 octombrie
„Bucureştiul verde” – instalaţie organică de Nicolas Triboi | ARCUB – Sala Arcelor
Un exemplu de grădină urbană care poate reconecta altfel locuitorii oraşului la spaţiul public, instalaţia gândită de peisagistul Nicolas Triboi propune o reîntoarcere la natură prin reamenajarea pasajului Gabroveni şi a Sălii Arcelor de la ARCUB într-un loc verde care oferă trecătorilor o ocazie de a se relaxa şi de a răsfoi cărţi despre istoria oraşului. Natura în oraș a devenit vitală, iar Bucurestiul se metamorfozează zi de zi prin noi transformări. Dorim o natură mai sălbatică, nu cea făcută de panseluțe și de rulouri de gazon, dorim o natură durabilă. Bucureștiul de azi este un oraș energic, dinamic, dar un oraș în care construcțiile și comportamentul oamenilor pot fi de multe ori caracterizate de sălbăticie. Trebuie să canalizăm energiile acestea și să le transformăm într-o energie pozitivă, verde, pentru o natură mai ”culturală” – Nicolas Triboi, artist peisagist.
Instalaţie sonoră despre Bucureşti de Maria Balabaş | ARCUB – Sala Arcelor
Maria Balabaș este creatoarea emisiunii Dimineața crossover de la Radio România Cultural şi a generat, pe parcursul timpului, diverse proiecte dedicate noilor forme de creaţie radiofonică (Generaţia sonoră, Aceasta nu este artă etc.). A fost nominalizată la Prix Europe şi Prix Italia pentru documentare radio, seleționată la Grand Prix Nova pentru o piesă sonoră și a primit premiul Semi Silent pentru inovaţie sonoră. A iniţiat grupurile muzicale Avant’n’Gard și Soare Staniol, care se inspiră din tehnici de improvizaţie, muzică electronică şi surse sonore neconvenţionale. Ca artist solo crează instalaţii şi piese narative bazate pe înregistrări de teren, înregistrări de arhivă sau alte forme de memoriei auditivă.
Instalaţie participativă de fotografie „Bucureşti Afectiv” | ARCUB – Sala Arcelor
„Bucureşti Afectiv” este un experiment fotografic ce îşi propune explorarea afectivă a oraşului Bucureşti prin sondarea legăturii intime pe care locuitorii oraşului o au cu acesta. Bucureştenii sunt invitaţi să participe cu fotografii din arhivele lor personale pentru a recrea, printr-un exerciţiu vizual, emoțiile experimentate în conexiune cu oraşul.
Seria de discuţii despre Capitală – „Oameni care deschid oraşul” | online arcub.ro și pe pagina de Youtube ARCUB
Programul conceput cu ocazia Zilelor Bucureștiului și în contextul aniversării a 25 de ani de ARCUB este completat de seria de interviuri „Oameni care deschid oraşul” – Mihaela Păun în dialog cu profesionişti care au inovat prin cultură destinul Capitalei despre modalităţi de a deschide oraşul prin artă, urbanism şi industrii creative.
Dialogurile dezbat pe marginea unor teme precum rolul institutelor culturale în ecosistemul cultural local, a problematicii spaţiilor de consum cultural şi prezintă detalii din spatele unor proiecte de antreprenoriat cultural de succes, ale unor proiecte care au schimbat faţa oraşului.
Printre invitaţii discuţiilor se numără personalităţi care au făcut pionierat în scena creativă locală, profesionişti care au construit proiecte definitorii pentru cultura de astăzi a oraşului, dar şi operatori culturali care au construit punţi de colaborare cu alte ţări.