Cea mai mare lectie de vaccinare!

Un copil crește frumos, când întreagă societate este lângă el.
Îl ajută, îl informează și-l pregătește pentru marea bătălie.
Mare parte dintre noi știm asta dar nu e de prisos să ni se mai aducă aminte, din când în când.

Și poate cel mai mare apărător al copiilor este UNICEF.
„Este cea mai mare organizație la nivel mondial. Suntem prezenți în 190 de țări și terirtorii. Promovăm drepturile copilului. În primul rând la educație, sănătate, protecție. Am primit în 1965 premiul Nobel pentru pace. Acționăm împreună cu guvernele țărilor cu care lucrăm”, spune reprezentantul UNICEF, Luminița Costache.

Și, pentru că pandemia a lovit pe toată lumea, copiii nu puteau fi lăsăți deoparte. Mai ales acum, când și ei ajung pe patul de spital.
Trebuie învățați să se protejeze și să se informeze despre protecție și vaccin.
„O inițiativa pe care o derulăm împreună cu MEN, cea mai mare lecție de vaccinare. Sunt 2 planuri de lecție cu specialiștii UNICEF pentru copiii de până în 12 ani; prevenirea răspândirii coronavirusului. Planul de lecție pentru cei peste 12 ani- vaccinare, informații despre vaccin, cât de sigure sunt. Pandemia a adâncit o criză deja existența în învățământ. Noi vrem școli închise la final. Și deschise primele. Dar, ca să se întâmple acest lucru trebuie ca toată lumea să fie informată corect”.

Inițiativa UNICEF nu este numai pentru copii.
Pentru că, oricât am vrea să credem, noi, cei mari, nu le știm pe toate.
„Nu toți avem răspunsuri la toate întrebările. Important e să recunoaștem în fața copiilor. Dar le spunem că ne putem informa. O să facem o sesiune de întrebări și răspunsuri și cu profesorii, pentru că și ei poate au probleme. Mai ales că ei sunt foarte importanți, pentru că ajung la mulți copii. De asta facem această campanie la nivelul școlilor”.

Din păcate însă, sunt foarte mulți copii care nu vor avea acces la astfel de informații și învățăminte.
În România, pe care o vrem o țară ca afară, se trăiește în bordeie. La propriu.
„Sunt 400 de mii de copii în afară sistemului de învățământ. Ne așteptăm ca, toată perioada de pandemie, să fi accentuat această criză. Putem vedea acum rata de abandon școlar dar, în câțiva ani, vom vedea și rată de părăsire timpurie a școlii. Asta și pentru că România este pe primele locuri la situația materială a acestor copii. Noi și Bulgaria. Iar situația nu este numai în zonele rurale. Și la oraș există zone cu sărăcie și abandon școlar”.

Se spune „nu lasă pe mâine, ce poți face azi”.
Extrapolând, să nu lăsăm pe umerii unora, ce putem face cu toții.
„Școala online nu a fost accesibilă pentru aproape 30% dintre elevi din mai multe motive: de la o slabă conectare, la lipsa tabletelor… Ei au fost rupți de sistemul de învățământ. Au existat măsuri, lecții pe suport scris, însă e foarte important să construim un sistem funcțional. Și nu e cazul numai pentru sistemul de sănătate. Toată societatea trebuie să-și aducă aportul. Fiecare să facă bucățica lui. Suntem conectați cu toții”.

E nevoie de o societate întreagă să creștem un copil educat și sănătos!
Să punem umărul și pentru al tău, al meu, al lui…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.