Sanitas se opune vaccinării obligatorii a personalului medical, precum şi a plăţii testelor anti-covid
Articol de , 4 octombrie 2021, 18:50
Federaţia Sanitas sprijină vaccinarea, dar se opune obligativităţii vaccinării şi impunerii angajaţilor nevaccinaţi din sistemele medical şi de asistenţă socială să îşi plătească singuri testele anti-covid, a declarat, luni, pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, în timpul acţiunii de protest din faţa sediului Guvernului.
,, Suntem pentru vaccinare, dar suntem împotriva obligativităţii vaccinării şi suntem împotriva ideii ca să-şi plătească aceste teste colegii noştri nevaccinaţi. Acest lucru trebuie să-l facă spitalul, angajatorul, care este statul român. Scrie clar şi în lege, şi în legile internaţionale, nu poţi să faci aşa ceva să oblige statul la vaccinare. Este un drept al omului: nu doreşte să se vaccineze, poate niciunul dintre noi nu suntem vaccinaţi. Deci Federaţia Sanitas merge pe varianta vaccinării, dar nu a obligativităţii ei”, a afirmat Leonard Bărăscu.
Câteva zeci de angajaţi din sistemele sanitar şi de asistenţă socială, membri ai Federaţiei Sanitas, au depus, luni memorii la Guvern, în care solicită prim-ministrului finanţarea adecvată a celor două domenii, dar şi renunţarea la proiectele de lege prin care angajaţii nevaccinaţi din sistemele medical şi de asistenţă socială sunt obligaţi să îşi achite testele medicale pentru covid.
Potrivit unui comunicat remis de Federaţia Sanitas în timpul acţiuni de protest, organizaţia sindicală consideră că propunerile legislative privind acoperirea de către angajaţii nevaccinaţi din sănătate şi din asistenţa socială a costurilor testelor de covid efectuate asupra lor încalcă dreptul la muncă.
Printre celelalte revendicări ale Federaţiei Sanitas trecute în memoriile înaintate Guvernului, se mai numără asigurarea sumelor necesare pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă în unităţile sanitare şi în cele de asistenţă socială pentru trimestrul IV, eliminarea inechităţilor salariale generate de îngheţarea salariilor pentru infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA şi administrative, plata corectă a tuturor sporurilor tuturor lucrătorilor din sistemul de Sănătate şi Asistenţă Socială, a întregului personal medico-sanitar, auxiliar şi de îngrijire, prin calcularea acestora la nivelul salariului aflat în plată/actualizat şi nu la nivelul anului 2018.