1700 de clase in online, in 264 de scoli si gradinite in Bucuresti. Scolile raman deschise

Foto: stirileprotv.ro

Aproape 1700 de clase din 264 de gradinite si scoli din Bucuresti functioneaza in sistem online, ceea ce inseamna ca cel putin 1700 de prescolari si elevi s-au infectat in ultimele zile cu virusul SARS CoV 2.

Asta daca facem un calcul sumar, cu un copil infectat in fiecare clasa sau grupa. Dar, de cele mai multe ori, nu exista un singur caz.

Mergand pe numarul minim, 1700, avem tot atatia vectori de transmitere a bolii. Conform specialistilor (adevarati), o persoana transmite altor 6 varianta Delta. Pentru ca despre asta vorbim in aceasta perioada. Perioada de incubatie este, tot conform specialistilor (OMS), de 4 zile.

Chiar si in aceste conditii, la o rata de infectare de aproape 10 la o mie de locuitori, luni, in Capitala, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat că testele non-invazive pe bază de salivă pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 nu vor putea fi folosite pentru raportarea în Corona Form a cazurilor pozitive, acestea trebuind, în continuare, să fie confirmate prin teste PCR sau antigen rapide.

Asta dupa ce a dat asigurari la sfarsitul saptamanii trecute, cand a participat ca invitat la intalnirea Grupului de Suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României,  ca toate conditiile sunt asigurate in scoli si gradinite, la nivel national.

Cine a decis ca școlile sa rămână deschise? Iată componenta grupului

Potrivit ministrului, „dacă se insistă pe teste care să necesite personal medical pentru administrare, procesul se va bloca, deoarece personalul sanitar este deja depăşit”.

Desi in urma cu doua zile, Cimpeanu asigura parintii ca toate conditiile sunt asigurate pentru ca virusul sa nu se transmita, luni a venit cu precizari care il contrazic: testele nu exista si, cele existente nu sunt omologate/autorizate. Si nu exista nici personal care sa le faca.

„In câteva zile, Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de teste non-invazive care vor fi folosite pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 în şcoli, circa 70 de milioane de teste trebuind să fie puse la dispoziţia unităţilor de învăţământ”.-Sorin Cimpeanu.

Ministrul a precizat că Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de test şi cerinţele minime de performanţă. Dar, fara ca testele sa fie omologate. Adica poate e, poate nu e COVID… Un fel de alba-neagra cu sanatatea fizica si psihica a copiilor, parintilor, cadrelor didactice.

„Nu vor fi omologate. Ele vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerinţe minime de performanţă şi a cerinţelor de reglementare, foarte importante. Sunt convins că vorbim de zile”, a spus  Cîmpeanu.

El a adăugat că se fac teste în şcoli, acolo unde există cabinete medicale, Ministerul Sănătăţii suplimentând, la finalul săptămânii trecute, cu 280.000 numărul de teste antigen aflate la dispoziţia şcolilor. (din 70.000.000!)

Tot potrivit ministrului, abia luni „se lucra” pentru estimarea numărului necesar de teste non-invazive, pe bază de salivă, pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 care să fie administrate preşcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din şcoli şi grădiniţe.

Potrivit lui Cîmpeanu, posibilitatea de revenire în cea de-a opta zi la şcoală, cu condiţia prezentării unui test PCR sau antigen rapid negativ, a existat din data de 13 septembrie. Si ramane valabila. Nu a specificat pe banii cui vor fi facute aceste teste si, sigur nu si-a pus problema: cati parinti isi permit costul unui test PCR in privat?

Cîmpeanu a mai afirmat luni că singurul lucru eficient care poate fi făcut pentru a păstra sănătatea copiilor este ca toate persoanele din jurul lor să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2.

„Înţelegem foarte bine temerea oricărui părinte pentru sănătatea propriului copil. Este o temere justificată. Avem nevoie de înţelegere între părinţi, profesori şi autorităţi, avem nevoie de înţelegerea importanţei educaţiei, avem nevoie să înţelegem că nu mai putem face copiii să plătească aşa cum nu de puţine ori am făcut-o în ultima perioadă de timp, din păcate, pentru greşelile noastre, ale adulţilor. Nu copiii sunt responsabili pentru sănătatea părinţilor şi copiilor nevaccinaţi, lucrurile stau exact invers. Dacă ne interesează într-adevăr sănătatea lor, ce putem să facem fiecare dintre noi, singurul lucru eficient pe care-l putem face fiecare dintre noi, dintre cei care spunem că ne interesează sănătatea propriilor copii, este să mergem să ne vaccinăm’, a declarat ministrul.

Un lucru este cert: Vaccinul salveaza vieti!

Dar, chiar si asa, nu e o miza cam mare sa conditionam o campanie a autoritatilor, care pana acum a esuat, de sanatatea copiilor?

Sau adevaratul motiv sa fie altul? Cum ar fi incapacitatea de plata a autoritatilor pentru parintii care ar fi urmat sa stea acasa cu copiii, la o rata de infectare mai mare de 6 la mia de locuitori?! Rata stabilita de aceiasi specialisti si, oricum, deja prea mare!

Pana unde mergem, totusi?

Cîmpeanu, a declarat, luni, că şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă.

„Nu este bine să ne jucăm de-a închis, deschis şcoala. Şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă. (…) Am căutat să avem două reguli clare: apariţia unui caz de îmbolnăvire (de COVID-19) într-o clasă conduce la suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă fără a fi nevoie de şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; dacă avem un număr de clase cu prezenţa fizică suspendată, cel puţin jumătate din numărul total de clase din şcoală, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică în întreaga şcoală, de data aceasta fiind nevoie şi de decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a explicat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Educaţiei a precizat că miercuri va fi prezentată o situaţie referitoare la numărul de clase care au avut activitatea fizică suspendată din motiv de îmbolnăvire cu COVID-19.

Concluzia?

Teste nu sunt, inca, si nici siguranta ca vor fi, personal instruit sa recolteze nu exista in numar suficient, si, culmea (!) se „lucreaza” la estimarea numarului de copii din scoli si gradinite!

Ministrul a afirmat, totusi, că se are în vedere intensificarea acţiunilor de control în şcoli pentru verificarea respectării regulilor sanitare.

Singurul lucru cert e ca 1700 (numarul, minim, al copiilor diagnosticati pana luni in Bucuresti) inmultit cu 6 (persoane cu care intra in contact , carora le pot transmite virusul) inseamna cam 10 200 de copii infectati, diagnosticati in urmatoarele 4 zile.

Cati parinti testeaza copiii pentru „o simpla raceala de sezon”?

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.