VIDEO: Cătălina Trănescu – „Comparativ cu alte state, abandonul nu este așa de mare ca la noi”

Invitată în emisiunea În Comunitate a fost Cătălina Trănescu, purtătorul de cuvânt al ASPA București.

Cei mai mulți iubitori de animale spun că cel mai bun prieten este câinele. Iubește necondiționat și nu te părăsește niciodată. La București am avut o campanie de adopție în parcul Izvor.

Animalele au avut șansa unei familii, iar campania a fost un succes, spune purtătorul de cuvânt al ASPA București, Cătălina Trănescu.

„Așteptările au fost pe măsură. Oamenii au venit. Scopul a fost să aducem cățeii mai apropape de oameni, iar procesul de adopție să fie mai ușor. Am dat spre adopție 105 căței.”

Iubim cățeii dar avem și preferințe, însă, de cele mai multe ori, nu depind de sentimente.

„Sunt preferințe: dacă stau la bloc, vor căței mici, dacă stau la curte, vor talie mai mare pentru că e suficient loc. E un chin pentru căței să îi închizi în camere mici. Sunt preferați puii. Pentru că se merge pe ideea că se adaptează mai repede. Cățeii mai mari sunt adoptați în afara țării, de către străini. Oamenii își aleg cățeii după spațiul în care locuiesc.”

Într-o țară ca afară, pe care ne-o dorim cu toții, abandonul nu se întâmplă la cote înalte, iar la noi, situația critică este la sate.

„Comparativ cu alte state, abandonul nu este așa de mare ca la noi. De aceea se adoptă din România. În țară situația, nu este bună. Oamenii de la țară trebuie educați; trebuie să li se explice că animalul nu trebuie ținut în lanț, trebuie sterilizat pentru că apar monte nedorite și așa vine abandonul.

Este o lipsă de informații; oamenii nu cunosc legislația. Protecția animalelor este la nivel mic. Avem o campanie de informare în zona de case a Bucureștiului să prevenim abandonul.”

Sunt situații, multe obiective, în care trebuie să dăm cățelul. Sau au fost, în pademie, momente când oamenii au fost internați, suferinzi. Exista, întotdeauna, o soluție.

„Luam legătura cu ASPA. Se cheamă cedari. Avem un program, stăm de vorbă cu oamenii, să vedem de ce vor să-i cedeze. Am reușit să stopăm astfel de cedari. Noi găsim soluții să evităm ca animalul să ajungă în adăpost. Putem să ajutăm oamenii în condiții critice. Putem lua cățeii în adăpost, însă trebuie să găsim variante ca animalul să nu fie traumatizat”.

Iubirea față de câini vine, în mod obligatoriu, și cu reguli. Unele impuse de lege, altele impuse de suflet.

„Să oferim spațiu, acces la serviciii medicale, hrană și apă și un adăpost coresponzător. Sunt principalalele obligații pe care le avem. Suntem obligați să-i microcipăm, să-i înregistrăm pe numele nostru. Dacă este scanat, se va vedea cine este proprieraul. Apoi, câinii de rasă comună trebuie sterilizați. Noi începem campania de sterilizare în câteva săptămâni, gratuit. Sunt 10 mii de locuri”.

Avem responsabilități față de animal dar le avem și față de oamenii din jurul nostru. Și nu riscăm viața nimănui.

„Sunt câteva rase prevăzute în lege. Cele care au potențial agresiv. Ceilalți câini, de talie mare, trebuie să poarte botniță doar în mijloacele de transport. Recomandarea este să se poarte botniță”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.