Ziua mondială a artritei

Sursa foto: World Arthritis Day/facebook

În fiecare an, la 12 octombrie se marchează Ziua mondială a artritei. Pentru a marca această zi, Alianţa Europeană a Asociaţiilor pentru Reumatologie (European Alliance of Associations for Rheumatology – EULAR) a purtat discuţii cu membrii Uniunii Europene din domeniu, în vederea continuării informării populaţiei cu privire la subiectele care privesc în mod direct integrarea în societate a persoanelor cu afecţiuni reumatice şi musculo-scheletice (ARM).

Prin tema lansată de EULAR – „Nu amânaţi, conectaţi-vă astăzi: Time2Work” – se urmăreşte acordarea de ajutor persoanelor cu boli reumatice şi musculo-scheletice pentru a avea acces la un loc de muncă sau pentru a rămâne la locul de muncă atunci când dezvoltă boala, după angajare, sau de avea posibilitatea întoarcerii la locul de muncă după reabilitare. De asemenea, preocupările vizează şi promovarea adoptării unor iniţiative care nu ajută doar persoanele cu ARM, ci şi pe ceilalţi lucrători.

Campania Time2Work a fost lansată pentru a marca Ziua mondială a artritei din 2019. EULAR a lansat, pe pagina sa dedicată zilei din 2021, cinci podcast-uri ce prezintă aspecte ale temei, pentru a ajuta în pregătirea şi celebrarea zilei de conştientizare a acestei boli, a problemelor cu care se confruntă persoanele afectate de ARM.

Materialele pe această temă sunt furnizate în limba engleză, dar pot fi, de asemenea, adaptate şi traduse de organizatorii evenimentelor pentru a fi utilizate.

Cu o tradiţie din 2010, forumul organizat la început ca o conferinţă anuală, din 2020, această întâlnire este redenumită Forumul EULAR de la Bruxelles, oferind un spaţiu complet online pentru ca ideile şi punctele de vedere să fie împărtăşite cu societatea în general, astfel, favorizând creşterea contribuţiei la schimbări în bine pentru persoanele afectate.

Tema din acest an va fi dezbătută în cadrul Forumului EULAR 2021 de la Bruxelles, fiind transmis în direct online prin intermediul platformelor de socializare EULAR.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice reprezintă peste 150 de afecţiuni care afectează sistemul locomotor al persoanelor, care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere. Aproximativ 1,71 miliarde de persoane suferă de afecţiuni musculo-scheletice la nivel mondial.

Afecţiunile musculo-scheletice sunt principalul factor care contribuie la dizabilitate la nivel mondial, durerile lombare fiind principala cauză de dizabilitate în 160 de ţări, prin limitarea în mod semnificativ a mobilităţii şi a dexterităţii.

Dizabilitatea asociată cu afecţiunile musculo-scheletice a crescut în ultimii ani şi se preconizează că va continua să crească în următoarele decenii.

OMS are în vedere organizarea unei reuniuni a părţilor interesate privind afecţiunile musculo-scheletice la începutul anului 2022. Această reuniune are ca scop consolidarea serviciile de reabilitare pentru afecţiunile musculo-scheletice şi pentru a identifica factorii favorizanţi şi barierele pentru a duce la îndeplinire a agendei globale de reabilitare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.