VIDEO: Dr. Adriana Nae, Medic Nutriționist – „Organismul nostru știe să facă singur tot ce are nevoie”
Articol de , 21 octombrie 2021, 11:34
Despre importanța unei alimentații corecte pentru sistemul imunitar și cum ajută alimentele la reducerea stresului au aflat Alex și Andreea de la Dr. Adriana Nae, Medic Nutriționist, invitată în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.
„Suntem într-un permanent stres, ne plictisim, stăm lângă frigider. Alimentele procesate întrețin inflamația și stresul oxidativ. Asta duce cumva la eliberarea hormonului cortisol, o substanță cunoscută ca hormonul stresului. Ați auzit de serotonină – hormonul fericirii.
Serotonina se secretă în proporție de 95% în intestine. Asta înseamnă că echilibrul florei bacteriene ne influențează foarte tare starea psihică. Este dovedit că în anumite tipuri de depresie adiministrarea unor probiotice poate ameliora foarte mult simptomele.
E bine să ne orientăm către alimente care conțin probiotice. Bacteriile bune se găsesc în lactate fermentate, dar merge și o varză murată. Ne trebuie și prebiotice. Ele sunt hrană pentru aceste bacterii, sunt niște fibre care se regăsesc în banană, ceapă, usturoi, cicoare”, explică Dr. Nae.
„Aportul de vitamine și minerale ar trebui să fie preponderent din alimentație. Organismul nostru știe să facă singur tot ce are nevoie și ar trebuie să ne îndreptăm mai puțin spre suplimente. Nu am nimic împotriva lor și le recomand atunci când este nevoie.
Iată ce ne ajută să scăpăm de stres:
- Magneziul – participă la reglarea hormonului fericirii;
- Omega 3 – complexul de Omega 3 se găsește în componența membranelor celuare, în special în membrana neuronilor, de aceea este important să avem acest aport. Omega 3 limitează hormonul stresului;
- Seleniu – o componentă a enzimelor antioxidante. Carența sa este asociată cu sindromul depresiv și tulburările cognitive;
- Triptofanul- are un rol foarte important în secreția de serotonină, reduce foarte mult anxietatea și depresia și ne ajută să dormim mai bine;
- Vitamina D – are un rol în imunitate, în proporție de 90% se sintetizează la nivelul pielii sub acțiunea razelor solare; carența sa este asociată cu depresia;
- Vitamina C – o obținem din alimentație, nu se găsește doar în citrice. Pentru îmbunătățirea calității emoționale și a tonusului nostru, cercetările recente arată că o combinație de dietă mediteraneană cu o dietă Dash (una care combate hipertensiunea arterială) a luat denumirea de Dieta Mind. Ea recomandă un consum de legume și cereale plus carne slabă de pasăre, de preferat un consum de carne roșie limitat și niște lactate degresate”, spune medicul nutritionist.