La 1 noiembrie bucureștenii vor afla cât vor plăti pentru căldură și apă caldă, în sistemul de termoficare!

Lipsa preocupării producătorilor de energie termică de a-și pregăti stocurile de gaze naturale sau de a-și incheia reparațiile la centralele de producere a energiei electrice și termice au lăsat în frig si fără apă caldă mii de bucureșteni, a explicat primarul general Nicusor Dan.

O altă cauză este faptul că Termoenergetica, compania municipală de termoficare, nu și-a terminat la timp lucrările în zona Ferentari mizând pe o prognoză meteo mult mai favorabilă, susține edilul șef.

Primarul general Nicusor Dan dă asigurari că aceste lucruri se vor reglementa de la 1 noiembrie.

„A fost o conjunctură nefavorabilă. De la 1 noiembrie, va înceta. Am avut două centrale – una CET Grivița, care ține de Sectorul 1, una energocentrala privată, care nu au achiziționat gazul la timp. Suntem în situația în care producătorii cumpără gaz pe o piață nereglementată și vând căldură la un preț reglementat, care se reglementează la 1 noiembrie. Și, pur și simplu din cauza aceasta, din cauza pierderilor mari, au oprit totul. Deci, în zona Grivița și în zona Militari, unde este Vest Energo. ELCEN, care este producătorul nostru majoritar, de energie termică, a fost prins pe nepregătite și mai multe dintre centralele lui nu au funcționat. Și am mai avut o problemă care tine de lucrările pe care Termoenergetica le-a făcut, în zona Ferentari și este ieșirea din CET Progresul. Prognozele meteo spuneau că trebuie să dăm drumul la căldură undeva în jur de 25 octombrie și, până când s-a închis lucrarea, până când s-a cimentat acolo – e o perioadă tehnică care trebuie să rămână, nu s-a putut folosi CET-ul Progresul. Dar, acum, de la 1 noiembrie, lucrurile se vor reglementa”, a promis Nicușor Dan.

Tariful la gigacalorie rămâne, în schimb, o necunoscută. Mai ales problema subvenției pe care o va asigura Primăria Capitalei, rămâne încă neelucidată.

O certitudine rămâne faptul că atât tariful de producere a energiei termice cât și cel de distributie si transport vor fi majorate. La cât se va ridica prețul gigacaloriei – cu producție, transport și distribuție, și cât din acest tarif la gigacalorie va subvenționa Primăria Capitalei, bucureștenii din cele 560 de mii de apartamente legate la termoficare vor alfa abia la 1 noiembrie.

„În momentul de față, gigacaloria costă 500 și bucureștenii plătesc 164. Este o sumă consistentă pe care Primăria o compensează pentru fiecare din bucureșteni din cele 560 de mii de apartamente care sunt conectate la sistemul centralizat. Situația asta va continua, însă, în ceea ce privește prețul exact, trebuie să așteptăm 27 octombrie, când ANRE va fixa prețul de producție pentru producători (…). Deci, asta ar fi de la 1 noiembrie și, imediat după asta, transportatorul – care este Termoenergetica, își va fixa propriul preț de transport. Între timp o să vedem dacă Guvernul sau, în fine, Parlamentul (…) dacă se plafonează într-un fel prețul la gaz pentru operatorii care furnizează încălzire centralizată (…). Fie că asta se întâmplă, fie că asta nu se întâmplă, la început de noiembrie o să avem atât prețul de producție, cât și prețul de distribuție și transport pentru București. Suma o să fie prețul total de producție și transport al gigacaloriei pentru bucureșteni, în sistemul centralizat. Și, împreună cu Consiliul, vom stabili care este partea de subvenție pe care o vom acorda”, a declarat Nicușor Dan.

Pe de altă parte, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat” Mihai Mereuță atrage atenția asupra faptului că Subvenția la gigacalorie este esențială!

Creșterea tarifului la gigacalorie, în contextul ineficienței sistemului și a calității slabe a serviciului de termoficare, va duce la prăbușirea sistemului centralizat de încălzire din București, trage el un semnal de alarmă.

Diferența de tarif, subvenția la gigacalorie, plătită de către Primăria Capitalei este esențială până în momentul când, prin investiții, atât în capacitățile de producție ale ELCEN, cât și în sistemul de transport și distribuție a energiei termice, al Municipalității se va ajunge la un raport preț – calitate competitiv cu alte surse de energie.

„La prețul actual de producție (… al gigacaloriei n.r.), dacă iei subvenția, ar exista deconectări masive. Subvenția este esențială până când, prin investițiile făcute, se face un raport preț – calitate competitiv cu alte surse de energie”, a declarat șeful „Habitat”.

Fără subvenție, sistemul centralizat de încălzire s-ar prăbuși, deoarece cei rămași la termoficare nu ar mai putea suporta costurile.
Dar o asemenea opțiune nici nu poate fi luată în calcul, pentru că „după frig, ar urma și bezna”, avertizează Mihai Mereuță.

Dacă CET-urile ELCEN nu ar mai produce agent termic și s-ar opri, bucureștenii ar rămâne și fără curent electric, explică el.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.