Sprijin pentru plata facturilor la curent si gaze naturale
Articol de alinadecu, 27 octombrie 2021, 15:53
Proiectul pentru aprobarea Ordonantei de urgentã privind compensarea cresterii preturilor la energie, adoptat astazi, de Camera Deputatilor.
A fost stabilita, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, o schemã de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electricã si gaze naturale pentru clientii casnici, IMM-uri, cabinete medicale individuale si alte profesii liberale, spitale, unitãtile de învãtãmânt, de cult, ONG-uri.
Schema de sprijin va cuprinde acordarea pentru clienþii casnici a unei compensatii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice si în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului. Valoarea compensaþiei poate fi actualizatã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Energiei si Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, cu minimum 5 zile lucrãtoare înainte de perioada de aplicare.
Schema de sprijin se aplicã si în cazul condominiilor cu încãlzire centralizatã având drept combustibil gazele naturale si care au un singur punct de consum care deserveste spatiile locative din condominiu.
Pretul de referintã al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh si include tarifele reglementate pentru servicii de reþea, contributia pentru cogenerare de înaltã eficientã, contravaloarea certificatelor verzi, accizã si TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021. Pretul de referintã al gazelor naturale este de 125 lei/MWh si nu include TVA, taxe si tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum si acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Pretul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electricã/gaze naturale nu poate scãdea sub pretul de referintã.
Consumul de energie electricã/gaze naturale al clientilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electricã în perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale si nu trebuie sã depãseascã consumul de referintã.
În vederea regularizãrii sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuþie de energie electricã/gaze naturale au obligatia ca, în perioada aprilie – iunie 2022, suplimentar fatã de citirile stabilite conform reglementãrilor în vigoare, sã efectueze citirea indexului contorului la clientii finali care au beneficiat de schema de sprijin si sã comunice furnizorilor de energie electricã/gaze naturale datele de mãsurare ale acestora, mai stabileste proiectul.
Preturile la energie electricã si gaze naturale se plafoneazã, pentru clientii finali casnici, spitale publice si private, unitãti de învãtãmânt publice si private, crese, organizatii neguvernamentale, unitãtile de cult, furnizori publici si privati de servicii sociale la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de pret a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, si la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de pret al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.
Totodatã, consumatorii vulnerabili îsi vor putea amâna plata facturilor cu sase luni.