Bucureștenii ar putea plăti cel puțin 200 de lei pe gigacalorie!

Primăria Capitalei ar putea crește subvenția la căldură cu 100 sau 200 de milioane de lei, față de cele 950 de milioane alocate, deja, prin bugetul local.

În ciuda acestei creșteri, cetățenii s-ar putea confrunta cu o creștere cel puțin semnificativă a sumelor plătite pentru agentul termic. Cauza constă în creșterea prețului de producție al gigacaloriei. ELCEN a obținut de la ANRE recunoașterea unui preț de producție de nu mai puțin de 329 de lei plus TVA, față de 206 lei plus TVA, cât era până la 1 noiembrie.
În plus, prețul pentru transportul și distribuția agentului termic ar putea crește și el simțitor, după ce Compania Municipală Termoenergetica va propune ANRE recunoașterea unui nou tarif.
Astfel, prețul gigacaloriei va trece, cu siguranță de 650 de lei, față de 490, cât este el în prezent.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan nu a putut preciza, astăzi, nici care va fi prețul final al gigacaloriei, nici cât din acest preț va suporta Primăria Capitalei ori care va fi tariful pentru populație, de la 1 noiembrie.

Edilul a afirmat cu certitudine doar că, în prezent, Municipalitatea suportă două treimi din prețul gigacaloriei și că acest raport ar putea chiar crește.

„Până la 1 noiembrie, prețul real al gigacaloriei este de 206 lei producția, 220 de lei transportul – distribuție și transport. La care se adaugă TVA-ul de 19%, la fiecare dintre ele, rezultând, cu tot cu TVA, un preț de 506 lei gigacaloria (…). Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 și restul de 340 sunt plătiți de către Primăria Capitalei. (…) Pentru moment, avem informația doar în ceea ce privește producția. Adică prețul de producție (…) nu mai este 206 lei, este 329 de lei plus TVA (…). A mai rămas componenta de transport și distribuție. Astăzi, este 220 de lei plus TVA de 19%. În aceste zile (…) , o să se stabilească – adică Termoenergetica se va duce către ANRE cu prețul său de transport plus distribuție, care va trebui să fie aprobat de către ANRE. În momentul acela, care o să fie în curând, o să avem prețul total (…) și, în momentul ăla, împreună cu Consiliul General al Municipiului București , o să luăm decizia. (…) În acest moment, subvenția anuală pe care Primăria Capitalei o plătește este de 950 de milioane de lei. (…) În acest moment, noi am prevăzut în buget și chiar vom plăti 950 de milioane de lei în cursul anului 2021. Este posibil să suplimentam această sumă. Adică situația noastră financiară actuală ne permite să o facem. Decizia o s-o luăm după ce o să avem prețul final de producție plus transport și distribuție. Decizia o s-o luăm în funcție de ceea ce decid autoritățile naționale în ceea ce privește ajutorarea marilor orașe care au sisteme centralizate(…). Dar ce vreau să fie foarte clar este că, în continuare, așa cum este și acum, Primăria Municipiului București o să plătească o parte importantă a prețului. Acum raportul este de doi la unu și probabil că raportul o să fie și mai mare între prețul plătit de primărie și prețul plătit de cetățean. (…). În momentul ăsta, plătim 950 de milioane și putem să plătim încă 100 sau 200 de milioane în plus. Putem, dar decizia dacă plătim sau nu o să o ia Consiliul General. Și cât plătim”, a declarat primarul general al Capitalei Nicușor Dan.

Dar, chiar dacă partea din prețul gigacaloriei achitată de către Primăria Capitalei ar crește, în condițiile în care prețul total – producție plus transport, al energiei termice va trece cu mult peste 650 de lei pe gigacalorie, tariful plătit de populație ar putea depăși 200 de lei, față de numai 164, în prezent.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.