Demisie-surpriza a guvernului francez
Articol de , 25 august 2014, 17:14 / actualizat: 25 august 2014, 20:25
Guvernul francez a demisionat astazi, decizie care a surprins observatorii politici.
Premierul Manuel Valls a prezentat preşedintelui statului, Francois Hollande, demisia executivului, demisie acceptata de seful statului, care i-a cerut tot lui Valls să formeze un nou guvern, care va fi prezentat marţi, a anunţat preşedinţia franceză.
Guvernul socialist a devenit tinta unor critici din ce in ce mai dure din partea majoritatii parlamentare, critici care au culminat, ieri, cu un discurs al ministrului economiei, Arnaud Montebourg, care a dezavuat linia impusa de Manuel Valls si sustinuta, pana in prezent, fara rezerve de Francois Hollande
Arnaud Montebourg a fost pus la punct dur, duminică, de către membri din aturajul lui Valls, care consideră inacceptabile criticile formulate de către acesta la adresa politicii economice a Guvernului.
„Considerăm că o linie galbenă a fost încălcată, în măsura în care ministrul Economiei nu se poate exprima în asemenea condiţii asupra liniei economice a Guvernului şi în legătură cu un partener european ca Germania”, a declarat pentru AFP un membru al anturajului lui Valls.
„Premierul a decis să acţioneze”, a adăugat această sursă, lăsând să planeze îndoiala asupra memnţinerii lui Montebourg în post.
Montebourg şi-a confirmat astazi criticile faţă de politica economică a cuplului Hollande/ Valls, apărându-se de acuzaţia de „încălcare a solidarităţii guvernamentale”.
El a spus că nu se plasează „în ipoteza” unei plecări a Guvernului.
Într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Le Monde, Montebourg a criticat linia economică aleasă de către premier şi preşedinte, ambii socialişti ca şi el.
„Germania este prinsă în capcana politicii austerităţii pe care a impus-o întregii Europe”, a declarat ministrul. „Vreau să vorbesc despre dreapta germană, care o susţine (pe cancelarul) Angela Merkel. Franţa nu are vocaţia de a se alinia axiomelor ideologice ale dreptei germane”, a spus Montebourg.
„Nu mai putem să lăsăm lucrurile să meargă de la sine”, a apreciat ministrul, cunoscut pentru adoptarea unor poziţii tranşante, care au provocat în mai multe rânduri polemici în cadrul Executivului.
El a făcut aceste declaraţii după ce Berlinul a respins apelul preşedintelui Hollande de reorientare a politicilor europene în favoarea creşterii economice şi creării unor locuri de muncă, într-un context de nervozitate economică persistentă în Franţa.