Consolidarea clădirilor rămâne o prioritate în București

În Bucuresti, atât in centru cât si în cartiere, în unele zone trecătorul poate vedea, fie lipite de clădiri sau stâlpi ori agățate de câte o sârmă de-a curmezișul trotoarelor bucăti de hârtie sau carton pe care scrie ”Ocoliti! Cade tencuiala!”.

În anumite situații astfel de anunturi aproape că te invită să ocolești luând-o pe carosabil chiar în zone aglomerate.

Nu mai spunem de clădirile cu bulină roșie sau cele unde nu stă să cadă doar tencuiala ci și ornamente de gips sau piatră si chiar balcoane care, probabil cu mulți ani în urmă arătau foarte frumos si dădeau clădirii un aer de elegantă. Însă aatăzi situația este cu totul alta.

Iar dacă ne mai amintim și de faptul că Bucureștiul a trecut prin două cutremure-unul in anul 1944 si unul din nul 1977- ultimul fiind încă destul de viu în mintea bucurestenilor care acum sunt adulti sau vârstnici.

Despre rezistența clădirilor dar si despre necesitatea consolidării lor am vorbit astăzi, ”În Comunitate” cu Mircea Apostolescu, colegul nostru și reporterul care a cercetat de mai multi ani această problemă nu doar din perspectiva reporterului ci și din cea a bucureșteanului obișnuit si, Alexandru Catrina, manager de proiect de la Compania Municipală de Consolidări.

O problemă a lucrărilor de consolidare a clădirilor din București este ritmul lent cu care se lucrează. Însă odată cu începutul pandemiei de SARS–COV-2 lucrurile s-au agravat iar lentoarea cu care se fac aceste lucrări pur si simplu s-a mărit.

Lucrările făcute de Compania Municipală de Consolidări erau bine realizate si au fost făcute la câtreva imobile iar situația începea să fie promițătoare. Numai ca această companie a intrat în insolvență și nu își mai poate continua activitatea si la alte imobile în condițiile în care consolidarea clădirilor în țara noastră este o problemă de securitate națională. Dacă Bucurestiul ar fi afectat de un cutremur si multe edificii ar fi distruse. Iar aceasta, în conditiile în care Bucurestiul produce 25% din PIB economia natională ar fi serios afectată. ”Se impune astfel o singură soluție: consolidarea cât mai rapidă a cât mai multor clădiri ale Capitalei, de aceste lucrari depinzând salvarea a cât mai multe vieți în cazul unui seism”, a precizat Mircea Apostolescu.

Intrarea Companiei Municipale de Consolidări în insolvență a însemnat că aceasta nu a mai primit fonduri pentru cumpărare de materiale necesare lucrărilor de consolidare si nici pentru salarii așa că nu și-a mai putut continua activitatea, ne-a spus Alexandru Catrina, manager de proiect în cadrul Companiei… Angajatii Companiei Municipale de Consolidari in acest moment încearcă să ducă mai departe lucrarile începute cu materialele existente, cumpărate înaintea intrării in insolvență.

Însă între ceea ce spune profesorul Constantin Noica, cel care a avut ideea bulinei rosii pe clădirile care necesită consolidare și care a avut primul ideea unor consolidări, si realitatea de zi cu zi există o diferență destul de mare. Chiar dacă unele clădiri vechi sunt frumoase si au o arhitectura specială prioritară trebuie să fie salvarea unor vieți omenești. Dezvoltatorii imobiliari doresc terenuri libere pe care să poată construi clădiri noi. În cazul unei consolidări a unei clădiriri vechi cei care fac lucrarea respectivă nu știu ce vor găsi acolo. După ce se începe decopertarea constructiei respective urmată de alte operatiuni suprizele care pot apărea acolo pot fi uriașe. Astfel consolidarea necesită costuri suplimentare cu cât casa sau blocul respectiv sunt mai vechi.

O piedică ce stă în calea consolidărilor este si neîncrederea proprietarilor care refuză să își părăsească locuințele deoarece nu știu când se vor termina lucrările si se vor putea întoarce în casele lor. Între timp apar alte edificii care încep să aibă nevoie de lucrări de consolidare deoarece timpul trece și contructia neîntreținută începe să se șubrezească și să aibă nevoie de lucrări de consolidare. De aceea este destul de periculoasă oprirea sau întârzierea unor lucrari de consolidare. Pe de altă parte pentru o firmă privată o lucrare de consolidare este ceva nerentabil. Nu odată firme private de constructii care au început astfel de lucrari la edificii mai mari sau mai mici au preferat la un moment dat să se retragă. In acelasi timp lucrul la consolidarea unor clădiri necesită si meserii specializate, cum ar fi si aceea de restaurator.

Însă dincolo de bani, de timp și orice alte rațiuni ori nostalgii cele mai importante sunt viețile omenești care trebuie păstrate chiar si în cazul unui cutremur.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.