VIDEO: Mihaela Nabăr (World Vision România): Copiii trebuie implicați în luarea deciziilor!
Articol de Vicentiu Andrei, 17 noiembrie 2021, 20:34
De ce este nevoie de implicarea copiilor în luare deciziilor?
Știu copiii să răspundă întrebărilor adulților?
Cât de riscantă, pentru sănătatea societății, este ignorarea copiilor din procesul de luare a deciziilor?
Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România, spune că ai noștri copii trebuie consultați și implicați în deciziile care ii privesc. ”Ei pot, știu și vor să răspundă!”
Mai mult de jumătate (54%) dintre copiii declară că nu au fost consultați nici măcar o dată cu privire la deciziile luate în timpul pandemiei cu privire la educaţie, cum ar fi cele referitoare la şcoala online, vacanțe și contextul educaţional.
1 din 2 copii nu este implicat în luarea unei decizii și doar 2% dintre copii au fost consultaţi în ultimul an de către autorităţile publice locale.
Acestea sunt cele mai importante concluzii ale sondajului „Realitatea din România cu privire la implicarea copiilor în luarea deciziilor”, realizat de World Vision în luna noiembrie. Peste 80% dintre respondenţi au fost copii din mediul rural.
Sinteza infografiată a analizei larg, AICI: https://worldvision.ro/wp-content/uploads/2021/11/Studiul-Participarea-Copiilor-la-deciziile-care-ii-privesc.pdf
Cine îi ascultă, totuși, pe copii
Conform răspunsurilor date de copii, autorităţile publice locale îi consultă extrem de rar: doar 2% dintre cei chestionați au răspuns că au fost consultați în ultimele 12 luni de către autoritățile publice locale (cum ar fi primăria). Când sunt luate decizii care îi vizează în cadrul școlii, 70% dintre copii declară că sunt consultați de către diriginte și doar 14% de managementul școlar.
Copiii sunt cel mai frecvent consultați de către membrii familiei, profesori și reprezentanți ai ONG-urilor/ voluntarii din comunitate, arată rezultatele studiului.
Cea mai mare amenințare: lipsa implicării copiilor produce adulți indiferenți civic
Sondajul mai arată că mai bine de jumătate dintre copii (55%) se declară dezamăgiți atunci când nu sunt consultați cu privire la deciziile care îi privesc în mod direct. Mai bine de un sfert dintre ei (27%) au devenit chiar indiferenţi cu privire la participarea la luarea deciziilor. Ei nu au avut de-a lungul anilor contexte în care să fie încurajaţi să-şi exprime ideile, iar încrederea în propriile opinii şi decizii nu a fost construită în şcoală şi nici promovată de autorităţile locale. În acest context, programele care le sunt destinate, cum ar fi ”Garanția pentru copii” găsesc cu greu ecou: 96% din respondenți nu au auzit de această platformă europeană.
Urmăriți o ediție ”Întâlniri Capitale” la care invitata Flaviei Voinea este Mihaela Nabăr, director executive World Vision România.