Prețul gigacaloriei include și pierderile din rețeaua de termoficare!

Prețul gazelor naturale a crescut și, odată cu acesta, prețul energiei termice produse de către ELCEN a explodat de la 206 la 380 de lei pe gigacalorie.

Pe de altă parte, Termoenergetica, companie a Municipalității, a solicitat și ea creșterea tarifului pentru transportul, distribuția și furnizarea agentului termic.

Pentru a avea o imagine de ansamblu, creșterii preturilor i se adaugă și pierderile uriașe din sistemul de termoficare vechi de peste 50 de ani. Însă, de la începutul mandatului, actualul primar general al Capitalei Nicușor Dan a declarat, în repetate rânduri că reabilitarea sistemului de termoficare este una dintre prioritățile sale.

Pentru primul an de mandat, edilul șef se angajase să reabiliteze 53 de km de rețea primară de termoficare, din care, până acum, au fost reabilitați 15 km.

Reporterul nostru Mircea Apostolescu a încercat să afle de la primarul general Nicușor Dan care este tariful pe componenta de transport, distribuție și furnizare a energiei termice și dacă reparațiile și investițiile din acest an au dus la reducerea pierderilor din sistemul de termoficare.

Mircea Apostolescu: Buna ziua, domnule primar! Apostolescu de la Radio Romania.

Vreau să vă întreb despre gigacalorie, ați spus 980 lei gigacaloria. Știm care este prețul de producție al gigacaloriei, aprobat de ANRE la cererea ELCEN. Care este prețul de transport, distribuție și furnizare, pentru că vorbeați mai demult despre faptul că Termoenergetica se va duce cu un preț la ANRE și spuneați că prețul acela nu ar fi tocmai ceea ce vă doriți.

Nicușor Dan: Prețul fără TVA este pe producție de 380 de lei pe gigacalorie și prețul total producție-transport-distribuție este de 830 de lei. Înseamnă 450 de lei transportul și distribuția. În prețul acesta de transport și distribuție o pondere uriașă o are cantitatea de apă pierdută.

Prețul de transport și distribuție este prețul apei calde pe care noi o plătim, și o pierdem pe rețea. Deci noi furnizăm oamenilor 2,75 milioane de gigacalorii dar pentru că pierderea este de 38 %, toți cei 38% la sută raportați la 2,75 milioane de gigacalorii, sunt gigacalorii cumpărate care intră în transport și distribuție și, în afară de asta, mai sunt niște costuri care sunt relativ fixe cu apa, cu salariile, cu micile intervenții care sunt undeva de 300 de milioane de lei în fiecare an, astea nu au crescut foarte mult.

Mircea Apostolescu: Reparațiile și investițiile din acest an nu au reușit, totuși, să diminueze această pierdere?

Nicușor Dan: Asta o să vedem, în opinia mea sunt o constantă, asta o să vedem în bilanțul energetic, noi când spunem 38% pierdere ne referim la bilanțul energetic pe anul 2020, care este în curs de avizare de către ANRE și pe care imediat ce ANRE-ul o să îl avizeze, o să îl votăm și noi în Consiliul General.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.